Referendum cu miză uriașă. Alex Coita: Cadou otrăvit pentru PNL

Alex Coita
Alex Coita

Alex Coita a analizat impactul referendumului pentru justiție asupra partidelor politice.

Alex Coita susține că în cursa pentru europarlamentare s-a aruncat în luptă ideea unui referendum pentru justiție. 

"Alegerile europarlamentare sunt ca preliminariile de la Campionatul Mondial: cine nu performează, se uită la televizor.

În acest context, este logic ca actorii politici să arunce în luptă toate resursele de care dispun. În această cheie trebuie privită ideea de a organiza un referendum privind justiția în aceeași zi cu alegerile europarlamentare. Dar cine câștigă și cine pierde dintr-un astfel de demers?

Referendumul ar acționa ca o proteză pentru opoziție, practic consfințind mesajul #fărăpenali ca principală ofertă electorală în arcul anti-PSD.

Principalul impact al unui astfel de demers ar fi o mai bună mobilizare la vot, îndeosebi în zona electoratului militant USR-PLUS, având ca efect întărirea acestui segment în detrimentul PNL și PSD", susține analistul.

Citește și: PNL europarlamentare 2019. Mircea Badea, despre marea ABSENȚĂ: E îngrozitor să nu fie pe listă

"Ar avea o pierdere relativă"

"Pentru PNL, referendumul ar fi un "cadou otrăvit" pentru că liberalii, fiind un partid de structuri, ar avea o pierdere relativă, ca urmare a prezentării în număr mare la vot a electoratului Alianței USR-PLUS. Același lucru se poate spune și despre Iohannis, care ar deveni vulnerabil în fața acestui electorat, pe care nu îl convinge și nu îl inspiră, mărindu-se riscul apariției pe turnantă a unui competitor care să-i sufle cel de-al doilea mandat.

Pe termen scurt cel puțin, însă, principalul perdant ar fi PSD, al cărui scor s-ar diminua proporțional cu gradul mobilizării publicului "justițiar."

În mod normal, PSD ar trebui să-și pună toate centurile de siguranță pentru aceste alegeri — mobilizare puternică a structurilor în fața dușmanului comun, fidelizarea liderilor din teritoriu și o listă electorală credibilă cu personaje puternice care să diferențieze oferta PSD de propunerile electorale obosite cu care sunt obișnuiți românii cu aceste ocazii. Un scor slab — sub 32, sau chiar 30% — ar genera, conform principiului dominoului, premisele unor eșecuri în viitoarele alegeri, cruciale pentru configurația politică a următorilor 5 ani — atât prin prisma scăderii moralului activului de partid, cât și a șubrezirii legitimății liderșipului și a creării de breșe pentru cântecele de sirenă ale competitorilor politici, în special Pro România", mai spune Alex Coita.

Citește și: Salarii plafonate în Săntate. Sorina Pintea: Nu discutăm

"Asta ar demonstra că tematica justiției nu are fertilitate electorală"

"Mai există o posibilitate: un referendum pentru justiție, convocat de un Iohannis prins între ciocan și nicovală, să dea greș în mod similar (păstrând proporțiile) plebiscitului pentru familie. Asta ar demonstra că tematica justiției nu are fertilitate electorală, fapt ce ar fi în linie cu cele observate la scrutinul din decembrie 2016.

Excepția o constituie nucleul publicului militant din zona online, care poate acționa ca multiplicator doar în condițiile unor șocuri emoționale.

Pentru a limita impactul acestui subiect, însă, ar trebui satisfăcută simultan și condiția ca PSD să abandoneze temele pe justiție pe durata campaniei și să mute agenda pe subiecte cu aplicabilitate imediată pentru alegător (în plan concret dar și emoțional), livrate de cea mai credibilă garnitură de comunicatori care ar accepta să se asocieze cu acest partid", a conchis Alex Coita.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel