A fost anunțat referendum de renunțare la monarhie.
Prim-ministrul din Antigua și Barbuda (stat independent Commonwealth), Gaston Browne, a declarat că va cere un referendum pentru ca țara să devină republică în termen de trei ani, după moartea Reginei Elisabeta a II-a, anunță The Guardian.
Gaston Browne a semnat un document care confirmă statutul lui Charles al III-lea ca noul rege, dar, odată cu acest gest, câteva minute mai târziu, a spus că va face eforturi pentru un referendum în republică. El a mai indicat o astfel de mișcare la începutul acestui an, în timpul unei vizite a contelui și contesei de Wessex.
Țara din Caraibe este una dintre cele 14 națiuni care l-au păstrat pe monarhul britanic ca șef de stat. Browne a declarat pentru ITV: ”Acesta nu este un act de ostilitate sau vreo diferență între Antigua și Barbuda și monarhie, dar este pasul final pentru a finaliza acel cerc de independență, pentru a ne asigura că suntem cu adevărat o națiune suverană”.
Când i s-a cerut un interval de timp pentru referendum, el a răspuns: ”Aș spune că probabil în următorii trei ani”. Browne a declarat sâmbătă la ITV că țara sa va rămâne un membru angajat al Commonwealth-ului, chiar dacă va elimina monarhia prin referendum.
În aprilie, Browne i-a chemat pe conții din Wessex, în timpul unei călătorii la Antigua, în aprilie, să-și folosească ”influența diplomatică” pentru a realiza ”justiția reparatorie” și a subliniat dorința țării sale de a deveni într-o bună zi o republică.
La acel moment, Prințul Edward a fost criticat ca ”arogant” pentru că a glumit că nu a luat notițe în timpul comentariilor lui Browne.
Apoi, William și Kate au fost acuzați că au revenit la zilele coloniale în Jamaica în martie, după ce perechea a dat mâna cu mulțimile în spatele unui gard din plasă de sârmă și au călărit în spatele unui Land Rover, la fel cum făcuse Regina cu 60 de ani în urmă. Manifestanții i-au acuzat că beneficiază de ”sângele, lacrimile și sudoarea” sclavilor, în timp ce în Bahamas au fost îndemnați să recunoască că economia britanică a fost ”construită pe spatele” bahamienilor din trecut și să plătească despăgubiri.
Prim-ministrul Jamaicii, Andrew Holness, le-a sugerat lui William și Kate că țara lui ar putea fi următoarea care devine republică, în timp ce un ministru din Belize a spus ulterior că poate că este timpul să ”facem următorul pas în a ne deține cu adevărat independența”.
William a recunoscut după călătorie că zilele monarhiei în Caraibe ar putea fi numărate, afirmând că viitorul va fi decis de oameni.
Regele Charles al III-lea a fost proclamat oficial şef de stat în Australia, Noua Zeelandă şi Canada în ceremonii care au avut loc duminică în capitalele acestor naţiuni, transmit agenţiile internaţionale de presă.
În Noua Zeelandă, proclamarea lui Charles al III-lea ca monarh, după decesul Reginei Elisabeta a II-a, joi, la vârsta de 96 de ani, a avut loc în parlament, la Wellington.
Vorbind de pe treptele legislativului, premierul Jacinda Ardern a declarat că la eveniment fiul reginei, "Majestatea Sa, Regele Charles al III-lea, a fost recunoscut drept suveranul nostru", transmite Reuters, conform Agerpres.
Monarhul britanic este şef al statului în Austria, Noua Zeelandă, Canada, între cele 14 teritorii de peste mări, deşi rolul său este în mare parte ceremonial.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News