Un ”Nu” categoric au spus elevețienii referendumului care se referea la propunerea de a interzice agricultura intensivă.
În acest weekend, elevețienii au respins printr-un referendum o inițiativă care a vizat practicarea agriculturii intensive și întărirea regulilor privind bunăstarea animalelor.
Potrivit fermierilor, care au luptat împotriva aprobării inițiativei, acesta este un vot de încredere în ei și în modelul adoptat în ultimii ani, care este deja foarte strict în acest domeniu.
La fel ca și în cazul pesticidelor, printr-un vot din vara trecută, populația a fost din nou de partea majorității fermierilor elvețieni, care se temeau de restricții suplimentare privind numărul de vite permis în ferme.
Victoria ”nu”-ului a fost destul de clară, cu sprijinul a 63% dintre alegători. Din cele 26 de regiuni implicate, doar cantonul Basel-Stadt a aprobat ideea. Ministrul de Interne, Alain Berset, a declarat duminică că cetățenii ”au judecat că demnitatea animalelor este respectată în țara noastră și că bunăstarea lor este suficient protejată de legislația în vigoare", scrie Agrifood.
Guvernul s-a opus propunerii înaintate de asociațiile pentru protecția animalelor, considerând adecvate normele deja în vigoare. Majoritatea cetățenilor nu percep așadar condițiile actuale din ferme ca pe o problemă. Inițiativa, susținută de strângerea a 100.000 de semnături, a cerut îmbunătățirea în continuare a condițiilor animalelor, garantându-le accesul regulat în aer liber și reducerea numărului maxim permis într-o singură boxă.
Oponenții interdicției, inclusiv guvernul și majoritatea parlamentului, avertiseră în schimb populația, argumentând că schimbarea ar implica prețuri mai mari și o invazie a produselor străine.
Inițiativa, care necesita un interval de 25 de ani pentru ca fermierii să se adapteze la noile reguli, a propus de fapt ca și importurile să fie conforme cu regulile introduse.
Activiștii, în schimb, au văzut reforma ca pe o modalitate de a contribui la lupta globală împotriva schimbărilor climatic. Scopul a fost reducerea consumului de carne și reutilizarea pământului pentru a produce mai multe legume și mai puțină hrană pentru animale.
Citește și:
Elveţienii au votat la limită în favoarea creşterii vârstei de pensionare a femeilor la 65 de ani, potrivit proiecţiilor publicate de institutul gsf.bern şi de alte media, relatează AFP.
Potrivit proiecţiilor publicate înainte de ora 13.00 (11.00 GMT), "Da"-ul a câştigat cu 51%.
În schimb, o altă iniţiativă care încerca să obţină interzicerea creşterii intensive a animalelor, a fost respinsă detaşat, cu 63% din voturi împotrivă.
După două tentative eşuate în 2004 şi 2007, Berna a încercat să adune suficiente voturi pentru "a stabiliza" sistemul de asigurări sociale, supus unei enorme presiuni în contextul în care speranţa de viaţă creşte iar generaţia baby-boomers a ajuns la vârsta de încheiere a vieţii active.
Partea cea mai controversată a reformei cere ca, la fel ca bărbaţii, femeile să muncească până la 65 de ani înainte de a ieşi la pensie, un an mai mult decât în prezent.
Parlamentul a aprobat anul trecut măsurile cheie ale reformei pensiilor, care includ de asemenea o creştere a TVA (adoptată cu 56% duminică), dar partidele şi sindicatele de stânga au denunţat o reformă "pe spatele femeilor" şi au forţat referendumul.
Opozanţii reformei au subliniat discriminarea salarială care continuă să afecteze femeile şi au estimat că este incorect să fie crescută vârsta de pensionare pentru ele fără ca mai întâi să fie rezolvate aceste inegalităţi.
Partizanii "Da"-ului au afirmat că nu este nerezonabil să li se ceară femeilor să lucreze un an în plus, având în vedere datele economice şi demografice.
În 2020, femeile din Elveţia au primit pensii inferioare cu aproape 35% celor ale bărbaţilor, potrivit Ministerului Economiei din Elveţia.
Potrivit proiecţiilor, cantoanele francofone s-au pronunţat împotriva reformei, în timp ce cele germanice s-au pronunţat pentru.
Propunerea de a interzice creşterea intensivă a animalelor, care ar fi dus la eliminarea fermelor industriale într-o ţară încă foarte rurală chiar dacă agricultura nu reprezintă prea mult din avuţia naţională, a fost respinsă cu un vot fără apel.
Citește mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News