Jurnalista de la Antena 3, Ana Maria Roman, a explicat, pentru DC News, care sunt motivele pentru care consideră Referendumul pentru familie nu are sens și a argumentat ce pericole ascunde acest demers pentru viitor.
Realizatoarea emisiunii ”Esențial” a spus, în exclusivitate pentru DC News, că nu i se pare în regulă faptul că s-a stabilit prin OUG ca referendumul să aibă loc în două zile.
"Oscilez în a merge și a vota "Nu" sau a nu merge deloc. În primul rând, consider că organizarea referendumul pe perioada a două zile ar putea deveni un precedent periculos. Ne putem aștepta ca la prezidențiale să avem atâtea zile de vot de câte are nevoie un anumit candidat pentru a câștiga. Conform Constituției, alegerile se organizează duminica. Nu se poate face comparație cu referendumul privind aderarea la UE pentru că atunci pragul de validare era de 50%, iar acum este 30%. Și trebuia să dăm un răspuns într-un termen scurt pe care îl puteam relua abia peste câțiva ani", a precizat Ana Maria Roman pentru DC News.
"Eu am un principiu"
Jurnalista a spus că nu se poate situa împotriva propriilor principii doar pentru că sunt susținute de o tabără politică sau alta. "Am un principiu să nu votez demersuri care îngrădesc drepturi sau care se referă la minorități. Nu pot să-mi schimb această convingere doar pentru că tema boicotului este promovată și de tabăra #rezist într-un mod agresiv. Nu simt nevoia să mă poziționez într-o tabără. Nici nu sunt adepta curentului progresisto-globalist a lui Soros, dar nici nu pot vota împotriva unei minorități pentru că mâine poimâine va aduna cineva semnături împotriva etnicilor romi sau... interzicerea ajutoarelor sociale pentru acești etnici. Acest demers ar aduna un număr uriaș de semnături, dar ar îngrozi lumea civilizată", ne-a spus jurnalista.
Legal nu se poate schimba Codul Civil prin ordonanță
Jurnalista a explicat și faptul că informația, distribuită în spațiul public, că articolul din Codul Civil despre căsătorie ar fi putut fi schimbat de un Guvern, în sensul în care să permită căsătoria homosexuală, prin ordonanță de urgență, este una falsă. "Constituția este cartea drepturilor. Interzicerea unor drepturi se face prin legi. Familia este reglementată în Codul Civil. Toți spun ca peste 10 ani ar putea veni un Guvern care să modifice definiția familiei dând dreptul homosexualilor la căsătorie. Greșit. Nu se pot interzice drepturi și libertăți prin ordonanțe de guvern, nu se pot legifera drepturi prin ordonanțe de guvern. E prevăzut în Constituție. Juriștii partidelor politice știu acest lucru, dar ies public cu jumătăți de adevăr pentru a își atinge un anumit scop electoral. Testează puterea de a scoate oamenii la vot înaintea alegerilor prezidențiale și europarlamentare. Este foarte ușor să manipulezi oameni care nu știu ce se întâmplă și nu se informează temeinic și preiau lozinci", a adăugat Ana Maria Roman.
Aceeași logică, aplicată la tema corupției
"După aceeași logică, mâine cei din tabăra #rezist vor aduna semnături să treacă definiția corupției în Constituție ca drept al cetățenilor cinstiți de a nu fi furați, pentru că ar exista pericolul ca peste un an să vină Dragnea să dea o ordonanță și să anuleze pedepsirea actelor de corupție. Și o să mergem la referendumuri săptămânal să trecem tot Codul Penal în Constituție. Acest referendum nu are sens.", ne-a mai spus jurnalista.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News