Asociaţia Pro Democraţia îşi exprimă îngrijorarea cu privire la posibilitatea ca votul multiplu prin practica 'turismului electoral' să influenţeze rezultatul referendumului.
'Statistica votului pe liste suplimentare şi situaţiile identificate de observatorii asociaţiei arată o situaţia îngrijorătoare. Asociaţia Pro Democraţia îşi exprimă îngrijorarea cu privire la posibilitatea ca votul multiplu prin practica 'turismului electoral' să influenţeze rezultatul referendumului din 6-7 octombrie 2018. Turismul electoral se bazează pe transportarea organizată a votanţilor de către persoane şi organizaţii interesate în alte localităţi pentru a vota şi a reprezentat o practică frecvenţă de fraudă electorală în scrutine anterioare din România', afirmă un comunicat al Pro Democraţia transmis duminică Agerpres.
Un indiciu important pentru această stare de fapt, conform sursei citate, se regăseşte în statistica prezenţei la vot publicate de Biroul Electoral Central.
'Astfel, dacă la scrutinul parlamentar din 2016 (cel mai apropiat reper pentru această analiză) la vot s-au prezentat 7.212.022 votanţi, dintre care 346.620 pe liste suplimentare, până astăzi la oră 13,00 s-au prezentat la urne 2.134.579 votanţi, dintre care 239.736 au votat pe liste suplimentare. Procentual, la o prezenţa mai bună în 2016 (39,5%), pe lista suplimentară s-au regăsit 4,8% dintre votanţi. La referendumul de anul această, la o prezenţa mai scăzută a votanţilor până astăzi la ora 13,00 (11,67%), pe lista suplimentară s-au regăsit 11,23% dintre votanţi - o proporţie de trei ori mai mare!', atrage atenţia Pro Democraţia.
Listele permanente, consistente
Potrivit comunicatului, semnat de preşedintele Pro Democraţia, Ionuţ Ţaţa, şi preşedintele de onoare al asociaţiei, Cristian Pîrvulescu, încă dinaintea publicării primelor statisticilor privind listele suplimentare, observatorii asociaţiei au sesizat situaţii în care numărul de voturi de pe listele suplimentare chiar depăşea numărul de voturi de pe listele permanente încă de sâmbătă.
'Astfel de situaţii au fost regăsite pe parcursul celor două zile de vot de către observatorii noştri din judeţele Prahova, Argeş, Ilfov, Giurgiu, Braşov, Dâmboviţa, Timiş, Cluj, Satu Mare, Dolj şi Bucureşti. Situaţii de turism electoral ne-au fost sesizate şi de la secţiile de vot din străinătate (Stockholm, Roma). Facem apel la toate organizaţiile implicate în procesul de observare să fie vigilente pentru a identifica potenţiale situaţii de turism electoral şi a le sesiza autorităţilor abilitate. La finalul scrutinului ne propunem să centralizăm sesizările primite pe această temă pentru a solicita verificarea listelor suplimentare din secţiile de vot în care planează astfel de suspiciuni, asftel încât să se poată depista votul multiplu', se mai arată în comunicatul Asociaţiei Pro Democraţia.
Vezi și: Referendum 2018. Mesaje VIRALE din țară și diaspora - VIDEO
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci