La referendumul pentru familie de duminică, pentru a fi validat, trebuie ca peste 4,7 milioane de români să bifeze DA. Potrivit legii, referendumul nu e validat prin jumătate plus unu din numărul de persoane care participă, ci prin 25% din totalul românilor cu drept de vot.
România are 18.917.495 cu drept de vot. 646.562 au domiciliul stabilit oficial în străinătate. Mihai Voicu, deputat PNL, a făcut o sesizare către CCR, mai puțin înțeleasă de colegii săi din PNL, care i-au spus, în direct, că sesizarea a fost depusă în nume personal, nu ca reprezentant al PNL.
Mihai Voicu a cerut să fie stabilit clar numărul de cetățeni cu drept de vot la care se raportează cvorumul și numărul de cetățeni care trebuie să spună ”DA” pentru ca referendumul să fie validat.
Solicitarea este una serioasă, are temei, în contextul în care legea referendumului 3/2000 a fost modificată prin legea 341 din 16 decembrie 2013.
Au fost modificate două alineate importante: doi și trei din articolul 5.
Articolul 2 prevede următoarele: Referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puțin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente.
Articolul 3 prevede următoarele: Rezultatul referendumului este validat dacă opțiunile valabil exprimate reprezintă cel puțin 25% din cei înscriși pe listele electorale permanente.
Prin urmare, dacă ne raportăm la numărul total al românilor cu drept de vot, se consideră cvorum o participare de 5.676.000 de persoane. Din aceștia, nu jumătate plus unu trebuie să bifeze DA, ci 4.730.000 de persoane, respectiv, potrivit legii ”25% din cei înscriși pe listele electorale permanente”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu
de Anca Murgoci