EXCLUSIV  Referendum în loc de comasarea alegerilor. Mişcarea din 2019 care ar putea avea succes şi în 2024

Inquam Photos / Oana Pavelescu
Inquam Photos / Oana Pavelescu

Comasarea alegerilor europarlamentare cu alegerile locale ar putea fi o greşeală. Cu toate astea, partidele nu ţin cont de o mişcare inteligentă făcută în 2019, care ar putea fi extinsă şi în 2024. 

"Părerea mea este că lumea nu prea e interesată de comasare. Şi mă bazez pe cifrele unui sondaj făcut online de DC NEWS", a spus Val Vâlcu. 

CITEŞTE ŞI SONDAJ comasare alegeri. Procentele momentului, semnal pe scena politică

"Pentru că retorica este de o falsitate inimaginabilă. În primul rând, comasăm alegerile ca să facem economie. Băi, du-te de aici. Într-o ţară în care sunt 1000 de probleme legat de cum se cheltuie banii, asta e problema? Doi la mână, Iohannis a spus că se plictiseşte lumea, că sunt prea multe alegeri. Păi se plictiseşte lumea din cauza lor, nu de ideea de alegere. Dacă e o miză, vor alege. 

Este o mică măgărie, simplă, în care partidele mainstream, pentru că doar alea contează, ele impun regulile, au tot felul de calcule vizavi de cum ar putea câştiga. De aici e toată nebunia", a replicat Alfred Bulai. 

"De obicei, calculele astea s-au dovedit greşite. Adică sunt chestii simpliste, de genul dacă la haina bleumarin asortez pantalonul gri sau la pantalonul gri haina bleumarin. O treabă deşteaptă pe lângă care au trecut, efectiv, este momentul 2019, când a fost referendumul pentru justiţie. A fost sincronizat de Iohannis cu alegerile europarlamentare. Cine a câştigat din treaba asta? USR a avut cel mai bun rezultat din istorie. USR care alergase cu strângerea de semnături pentru "Fără Penali în Funcţii Publice". Sigur, nu era vorba de Vlad Voiculescu, care acum e propus pentru funcţii publice, dar discutăm altă dată despre asta. 25% a luat, cel mai mare rezultat din istorie. Dacă acum ai o problemă, ţi-e frică de AUR, de Şoşoacă, de ăştia, poţi face ce a propus Negrescu (n.r. Victor Negrescu, europarlamentar). El a propus un referendum ca să introducem în Constituţie apartenenţa la UE. Luai referendum, cum a fost cu 300 de parlamentari, făceai o mişcare, sincronizai treburile, se puteau strânge semnături pentru asta, sau putea preşedintele să dea decret. Şi în felul ăsta mai diminuai puţin AUR, Şoşoacă, alţi extremişti, suveranişti. Era o treabă deşteaptă. Dar să te duci să aduci primarul, căruia îi tremură genunchii pentru votul lui... îl şi încurcă votul politic", a mai spus Vâlcu. 

"În general, în localităţile mici, rurale, o mare parte dintre primari nu sunt ancoraţi real politic. Personal, da, dar populaţia nu are habar. Asta pentru că au făcut şi transferuri. Pe ei îi interesează, logic şi corect, cine are grijă de comună. Şi oricum ei sprijină partidele lor, indiscutabil, dar mai mult sau mai puţin, în funcţie de interesele sau de problemele locale pe care le pot avea. Sunt multe variante care puteau fi gândite. USR atunci a câştigat mult pentru că era o portavoce din afara actului guvernamental, să nu uităm. Era vorba de un dezastru al PSD, a fost momentul de final al lui Dragnea. A fost o chestie care nu s-a mai întâmplat. Trei partide se aflau aproape la egalitate. 4-5 procente le despărţeau. Ideea că PSD ar putea conduce singur era o glumă în acel moment. Să nu uităm şi că Dragnea a părăsit exact atunci corabia. Cârmaciul luase 48% la parlamentare şi apoi era o prăbuşire. 

Mai e o chestie interesantă la propunerea ta. Dincolo de chestia asta, e vorba de a dinamiza scena discursului electoral. Mizele şi emoţiile apar atunci când creezi o problemă şi o dispută reală, când vorbim dacă există sau nu şansa să se întâmple ceva", a concluzionat Alfred Bulai. 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel