Referendum istoric în Australia. Oamenii ies la vot pentru a recunoaște existența popoarelor indigene în constituție

Imagine de Mohamed Hassan/ Pixabay
Imagine de Mohamed Hassan/ Pixabay

Sprijinul pentru o propunere de modificare a constituției Australiei, în vederea recunoașterii indigenilor a crescut, potrivit unui sondaj publicat marți, deși majoritatea alegătorilor intenționează să respingă schimbarea într-un referendum aflat acum în desfășurare, transmite Reuters.

Votul anticipat privind recunoașterea indigenilor australieni în constituție și crearea unei „voci către parlament” pentru a le oferi o cale de a consilia guvernul cu privire la problemele care îi afectează pe australienii primelor națiuni au început luni.

Cel mai recent sondaj Guardian Essential a arătat că sprijinul pentru votul „da” a crescut cu două puncte procentuale și a ajuns la 43%, în ultimele două săptămâni, în timp ce sprijinul pentru un vot „nu” a scăzut cu două puncte, ajungând la 49%. Schimbările se încadrează în marja de eroare de trei puncte a sondajului.

Sondajul mai prevede că persoanele hotărâte să voteze „nu” au ajuns la 42%, în schimb ce australienii hotărâți să spună „da” sunt la doar 30% din preferințe.

Votul în cadrul primului referendum din Australia, de la respingerea în 1999 a unei propuneri de a deveni republică, se încheie pe 14 octombrie.

Susținătorii propunerii sunt de părere că „Vocea” ar aduce progrese pentru comunitatea aborigenă și din strâmtoarea Torres, în timp ce oponenții spun că ar dezbina națiunea.

Premierul Anthony Albanese, care a introdus referendumul, a declarat că oamenii au tendința să susțină reforma odată ce au înțeles detaliile acesteia.

„Este o cerere destul de umilă, sincer”, a spus Albanese la postul de radio Triple M Hobart, din statul Tasmania.

„Nu cer dreptul de veto sau dreptul de a finanța programe sau ceva de genul acesta. Ei spun doar „vrem să fim auziți”.

Spre deosebire de Noua Zeelandă și Canada, Australia nu are niciun tratat cu indigenii săi, care reprezintă aproximativ 3,2% din populația de 26 de milioane. Grupurile indigene au fost marginalizate de conducătorii coloniali britanici și nu sunt menționate în constituția Australiei, veche de 122 de ani.

În ciuda sprijinului din partea vedetelor sportului și a celebrităților, respondenții unui sondaj de săptămâna trecută sunt nemulțumiți că votul a distras atenția de la probleme precum costul vieții.

Alți critici au descris „Vocea” drept un pas mult prea simbolic și lipsit de eficiență.

Un voluntar de campanie pentru votul „nu”, Ken Harris, a spus că este îngrijorat de schimbările politice care ar putea apărea dacă propunerea ar fi votată: „Noel Pearson, unul dintre susținătorii taberei „da”, a spus acest lucru, „Vocea, este doar prima ușă”, așa că ceea ce se află în spatele ușii mă îngrijorează foarte mult”, a spus Harris.

„Nu-mi place să văd țara împărțită în funcție de rasă”, a spus el. „Cred că toți ar trebui să fim australieni egali, egali din toate punctele de vedere și nu ar trebui să fim speciali.”

În tabăra cealaltă, Malcolm Crook, un voluntar de campanie din tabăra „da”, susține:

„Suntem cu sute de ani în urmă față de restul planetei, Australia. Marginalizarea poporului indigen, suprimarea lui, băgarea în închisoare, închiderea, distrugerea sistemului lor de educație, toate mă fac să îmi fie jenă că sunt australian.”

Modificarea constituției în Australia este cunoscută ca fiind extrem de dificilă și au trecut doar opt referendumuri de acest fel, din 1901, când a devenit, oficial, țară.

Propunerea trebuie să obțină o majoritate de voturi la nivel național și cel puțin patru din cele șase state trebuie să susțină schimbarea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel