EXCLUSIV  Referendum Italia. Un nou Brexit pe 4 decembrie

italian-flag-640_1da7fb9091
italian-flag-640_1da7fb9091

Italia între DA și NU

Peste 50 de milioane de italieni sunt așteptați duminică la urne, pentru a vota cu DA sau NU în ceea ce privește sistemul de reforme propus de premierul Matteo Renzi. Soarta referedumului are o importanță capitală pentru Guvernul Renzi, dar influențează și românii aflați în Peninsulă.

În Italia interesul pentru referendum este la cotele cele mai scăzute. Nu a existat niciodată un număr atât de mare de indeciși, ceea ce face ca rezultatul referendumului să fie greu de preconizat.

În Capitală, spre exemplu, italienii par mai interesați de derby-ul Lazio – Roma de duminică decât de referendum. Cu excepția studiourilor de televiziune, subiectul referendumului pe străzile Romei se află în cel mai fericit caz în plan secund.

Ce reprezintă de fapt referendumul?

Mai exact, o serie de schimbări majore ale sistemului politic italian. În momentul de față, există două camere ale Parlamentului cu parlamentari aleși în mod direct, Camera Deputatilor și Senat. Ambele camere au o putere egală.

Reformele premierului Matteo Renzi propun o schimbare majoră. Senatul ar pierde aproape toată puterea în cazul unui vot ”DA” la referendum. Numărul senatorilor va scădea de la 315 la 100, iar senatorii rămași nu vor mai fi aleși în mod direct.

Astfel, dacă reforma trece, ar însemna că cele mai multe legi, ar putea fi adoptate, inclusiv bugetul Italiei, de Camera Deputatilor. Senatul va decide doar aspecte importante precum reformarea Constituției sau ratificarea tratatelor UE. Cu siguranță, așa cum își dorește și Renzi, întregul proces de adoptare al legilor va fi mult simplificat.

În momentul actual, ”bicameralismul perfect” întârzie adoptarea multor legi, deoarece este necesar ca ambele camere să ajungă la un consens pentru adoptare.

Renzi își joacă postul de premier

În cazul în care campania ”NU” va câștiga, Matteo Renzi ar demisiona din funcția de premier al Italiei. Astfel, un guvern interimar ar prelua puterea, iar anul viitor Italia va avea alegeri.

Toți oponenții politici ai lui Renzi, din stânga sau dreapta sunt aliniați împotriva reformelor constituționale, în mare parte, deoarece doresc să forțeze demisia premierului.

Ei susțin că schimbările ar distruge echilibrul delicat al puterii, consolidat în 1948 de oameni care au fost martori la ascensiunea fascismului. Prin victoria taberei ”DA”, și implicit a lui Renzi, puterea premierului devine îngrijorător de mare, în viziunea opoziției.

Românii pot avea de suferit de pe urma referendumului

Cu siguranță, pe modelul Brexitului lui David Cameron, Matteo Renzi riscă mult în contextul unei Europe tot mai instabile.

Desigur, o victorie a taberei ”NU”, nu va conduce implicit spre o ieșire a Italiei din UE și nici din zona euro a celei de-a treia economii europene, așa cum indică tot mai multe voci. Nicidecum.

O înfrângere a Partidului Democrat (centru stânga), condus de Renzi, ar arunca Italia într-o criză politică. Ea ar alimenta eurosceptismul aflat în creștere direct proporțională cu partidele extremiste, și ar putea destabiliza sistemul bancar fragil al Italiei.

Astfel, alegerile anticipate ar oferi un stimulent puternic unor formațiuni precum Movimento 5 și Lega Nord. Ambele promovează un mesaj împotriva imigranților inclusiv, și, mai ales, a românilor aflați la muncă în Italia.

Mesajele populiste cu tentă rasistă și xenofobă, în preajma unor posibile anticipate, sunt fără îndoială un preludiu spre ieșirea Italiei din UE pentru cei ce le promovează.

Insistența prin care Renzi dorește să aplice reformele în Parlament, alimentează, dar mai ales grăbește procesul eurosceptismului italian în cazul unei înfrângeri duminică. Fără îndoială va pune mai multă presiune pe relația dintre UE și Italia dar și pe criza migrației.

Rămâne însă de văzut dacă prin acest risc Matteo Renzi va îmbrățișa soarta lui David Cameron.

Indecișii decid drumul Italiei

Matteo Renzi este conștient de importanța referendumului de duminică. Este la fel de conștient și de faptul că ultimele date indică o înfrângere a taberei ”DA” pe care el o susține. Premierul a făcut un ultim apel la indeciși considerând că de votul acestora depinde viitorul Italiei pentru următorii 20 de ani.

Desigur, pentru italienii interesați de referendum, el este un vot de ”DA” sau ”NU” pentru Renzi. Referendumul face parte din reformele radicale pe care acesta a promis că le va implementa, dar popularitatea Guvernului este în scădere din cauza gestionării crizei migranților.

Rămâne de văzut duminică dacă va reuși Cabinetul Renzi să mobilizeze indecișii pentru a trece un referendum de care se agață parcursul european al Italiei și care poate arunca țara într-o gravă criză politică. Ea va alimenta partidele extremiste și va avea grave consecințe și asupra românilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel