Primul referendum local pentru demiterea unui primar ales în 2020 va avea loc în Dumbrăvița. Soarta primarului Zachiu Popa va fi decisă de alegători în 19 iunie, după ce Tribunalul Brașov a anulat suspendarea ordinului dat de prefect pentru organizarea scrutinului.
USR Dumbrăvița a reușit să adune numărul de semnături necesar organizării unui referendum local pentru demiterea primarului din localitate. Primarul, Zachiu Popa, a fost susținut de PNL la alegerile din 2020. Scrutinul din 19 iunie nu are doar o miză locală, USR încercând să se poziționeze ca principalul partid de Opoziție, la nivel național, deși în sondaje este depășit de AUR, iar plecarea grupării Cioloș fracturează și mai mult Dreapta.
”Comuna noastră devine un exemplu naţional, a transmis USR Dâmbovița. Cetăţenii comunei şi-au exercitat dreptul legal, democratic, de a declanşa organizarea unui referendum local. Iar pe 19 iunie îşi vor exercita dreptul de a demite un primar de care nu mai sunt mulţumiţi şi care nu le mai reprezintă interesele”, a transmis USR Dumbrăviţa. Conform sursei citate, urmează ca administraţia locală să facă anunţul oficial şi să înceapă informarea cetăţenilor pe toate canalele de comunicare.
USR Dumbrăviţa a depus, anul trecut, în noiembrie, la Prefectura Braşov, 1.100 de semnături pentru organizarea unui referendum privind demiterea din funcţie a primarului liberal Popa Zachiu. Ulterior, în februarie, reprezentanţii acestui partid au anunţat că au depus o plângere la DNA împotriva edilului şi a secretarului comunei, Costel Micu, cei doi fiind reclamaţi pentru blocarea organizării referendumului. La rândul său, primarul a cerut instanţei de contencios administrativ suspendarea ordinului de prefect privind constituirea comisiei de organizare a referendumului. În 24 mai, Tribunalul Braşov a respins suspendarea ordinului de prefect prin care se organizează referendumul, soluţia fiind definitivă, scrie RADOR.
”De prea mult timp, comuna Dumbraviţa este lăsată la voia întâmplării. Nu avem drumuri, nu avem canalizare, serviciile publice sunt aproape inexistente, nu avem creşă, nu avem un parc sau locuri de joacă decente, condiţiile din grădiniţe şi şcoli sunt deplorabile. Actualul primar, aflat de 16 ani în vârful administraţiei locale, la al cincilea mandat, a arătat deja de ce este în stare şi cât de mult îi pasă de comună. (...) Avem modele de succes pe care le putem prelua, comune administrate cu competenţă”, au susţinut consilierii USR Dumbrăviţa.
În București, însă, nimeni nu o supără pe Clotilde Armand. Strângerea de semnături pentru demiterea primarului care și-a umplut sectorul de gunoaie și Bucureștiul de șobolani, nu a fost finalizată. PSD a anunțat că începe strângerea de semnături încă de anul trecut, dar că întâmpină greutăți din cauza restricțiilor COVID. Președintele Marcel Ciolacu declara, în octombrie 2021, că au strâns circa 20.000 de semnături, iar partidul a încheiat un protocol de colaborare cu Partidul Pro-România, Partidul Puterii Umaniste (Social-Liberal) - PPUSL, ALDE şi Partidul Ecologist Român (PER) pentru demiterea primarului Clotilde Armand. Acesteia i se reproșa atât modul în care a obținut mandatul, prin vicierea procesului electoral, cât și modul dezastruos în care administrează sectorul. PNL nu a achiesat oficial la inițiativa PSD, dar în Consiliul Local se luptă permanent cu primarul USR.
Pentru declanșarea referendumului de demitere sunt necesare circa 52.000 de semnături, iar la cvorumul la referendum trebuie să fie de 30 la sută. Adică să voteze pentru demiterea lui Clotilde Armand peste 60.000 de oameni. La alegerile din 2020, Clotilde Armand a obținut 36.454 de voturi, în timp ce contracandidatul său, Dan Tudorache a obținut 335.447 de voturi, potrivit rezultatelor oficiale, puternic contestate după ce au apărut probe video. Parchetul a evitat să investigheze acuzațiile, care îl vizau și pe procurorul care a coordonat votul la sectorul 1. Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție a deschis un dosar, dar procurorul care îl instrumenta a fost obligat să iasă la pensie înainte de finalizarea anchetei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu