Referendum pentru Dragnea, principalul risc


Putem să ne gândim la alegerile interne din PSD ca la un referendum, odată ce se răspunde prin Da sau Nu la întrebarea "Vreți ca Liviu Dragnea să fie președinte?". Riscul de a nu fi atins pragul de 50% plus un vot este apropiat de zero.

Pentru marele public alegerile interne din PSD nu prea contează. Dacă ar fi fost un exercițiu de imagine, cu 535.000 de figuranți, din scenariu ar fi trebuit să facă parte și un contra-candidat. Pentru ca publicul să se implice, urmărind meciul, ar fi fost nevoie de două echipe.

Congresul ar fi trebuit să se desfășoare în 2017


Așa cum se vor desfășura, alegerile din 11 octombrie sunt importante doar pentru PSD. Nu doar în 2015, ci și în viitor. Ștacheta a fost ridicată, la următoarele alegeri s-ar putea confrunta patru-cinci candidați, cum s-a întâmplat în Anglia. În septembrie, laburiștii și-au votat, pe același sistem, o nouă conducere, după ce au pierdut alegerile generale.

Nu este, însă, riscantă organizarea unui Congres extraordinar, în acest moment? Data prevăzută pentru Congres era 2017.

Liviu Dragnea are termen la ICCJ pe 23 noiembrie. Dacă s-ar menține condamnarea din prima instanță, PSD va avea din nou o conducere interimară, va fi necesar alt Congres, alte alegeri.

Alegerile interne, un plus pentru campania la parlamentare


Nu cred că partidul riscă să piardă puncte, dacă îl alege mâine pe Liviu Dragnea. Dimpotrivă.


Așa cum s-a dat un termen, de două luni , după prima înfățișare, ar mai putea fi date încă zece amânări, până în noiembrie viitor. Înainte de prezidențiale, ICCJ a amânat de câteva ori pronunțarea în cazul Iohannis. Poate va face la fel, înainte de generale, deci Dragnea își poate conduce partidul în alegeri, fără probleme. După care, nu mai contează, oricum era programat un nou Congres.


La fel de bine, ICCJ ar putea da termene la săptămână, inclusiv în vacanța de Crăciun, avansând pronunțarea în acest an. Dacă decizia este de achitare, lucrurile sunt clare. Dacă Liviu Dragnea va fi condamnat, PSD nu va pierde, ci va câștiga puncte. Pentru marele public, nu are importanță că șeful PSD este doar președinte interimar. Unde mai pui că un nou rând de alegeri interne ar ține partidul pe prima pagină, în an electoral.

Condamnarea lui Dragnea-victimizarea PSD


Viteza cu care ar fi luată hotărârea ICCJ va fi comparată cu viteza aceleiași instanțe, în 2014. Riscul acuzațiilor de implicare a Justiției în politică nu poate fi exclus. Este drept că adepții neo-conservatorismului și cei ai justițiarismului vor tuna și fulgera împotriva lui Dragnea. Dar, alături de acesta nu vor fi doar simpatizanții socialismului. Pentru că dosarul nu este despre vreo privatizare pe furate, ci despre referendumul la care au spus Da 80% dintre electori.


Condamnarea lui Dragnea ar da PSD posibilitatea să se victimizeze, țintind electoratul USL, să pară că vine din opoziție, în timp ce își asumă meritele guvernării.


În concluzie, principalul risc rămâne cel asumat de Liviu Dragnea. După 18 octombrie, când Congresul o să valideze conducerea PSD, miza în cazul său se dublează.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel