Stelian Bujduveanu, viceprimarul Capitalei, a fost invitat la DC News și DC NewsTV unde a vorbit despre problema trotinetelor electrice din Capitală.
Viceprimarul Capitalei, a vorbit, în exclusivitate pentru DC News, despre situația trotinetelor din București, susținând că acestea creează disconfort și că nu sunt acceptate de către tineri.
„Trotinetele, în multe capitale europene, au fost interzise. Văd cu ochii mei, în parc, trotineta mergând cu viteză mare pe lângă cărucioarele cu copilași, pe lângă bătrânii care merg în baston, văd trotinetele pe banda a treia, pe marile bulevarde de aici, din jurul Casei Scânteii, dacă vă vine să credeți. Aveți de gând să faceți ceva cu trotinetele electrice?”, a întrebat Bogdan Chirieac.
„Da, și vă împărtășesc sentimentul pe care l-ați descris. Am doi copii acasă și merg în parcurile din București cu ei și văd ce se întâmplă. Am avut discuții cu cei patru operatori, încă de la începutul mandatului. Poate sună deplasat să vină de la un reprezentant al generației mele, dar trotinetele nu sunt acceptate de către noi, tinerii. Nu sunt acceptate deoarece creează disconfort în trafic, în parcuri și pe stradă.
Astăzi, când intram la dumneavoastră în clădire, era o trotinetă aruncată, în față, peste gunoi. Dacă dumneavoastră vă puneți o tonetă pe roți, sau fără roți, pe domeniul public, și începeți să vindeți un produs, Poliția Locală vă amendează?”, a întrebat Stelian Bujduveanu.
„Normal, da”, a spus Bogdan Chirieac.
„Vă face și dosar penal?”, a întrebat Stelian Bujduveanu.
„Da”, a răspuns Bogdan Chirieac.
„Cu siguranță! Dacă sunteți și în zonă protejată cred că vă treziți și cu dosar penal și plângere la Parchet pentru ocuparea domeniului public.", a spus Stelian Bujduveanu.
Viceprimarul Capitalei este de părere că trotinetele, pe care bucureștenii le văd zilnic pe străzile din Capitală, încalcă normele administrative.
„Legislația spune așa: nu poți ocupa domeniul public, care este al tuturor, fără să plătești o redevență. Ce norme administrative sunt astăzi încălcate de către aceste trotinete în regim de self-service? Că nu sunt personale, deci nu sunt bunuri proprii!
Dacă dumneavoastră vă luați bicicleta, răspundeți pentru ea. Dacă vă luați o trotinetă de la magazin și o lăsați pe stradă, Poliția Locală dacă vă vede, vă amendează că o abandonați pe stradă, dar cele care lucrează în regim de ridesharing reprezintă o afacere, un agent economic cum sunt taxiurile. Un serviciu public. Nu poți avea un serviciu public nereglementat. Asta am învățat la școală: nu poți avea un serviciu public nereglementat.
Vrei să oferi un serviciu public, închirierea de trotinete, de scutere, de biciclete, trebuie să existe un regulament. Ce înseamnă asta? Consiliul General îl votează și are reguli pentru participanții la acel serviciu public, cel care închiriază.
Tu, ca participant, când te urci în taxi ai niște obligații. Nu ai voie să faci orice într-un taxi. Chiar dacă e taxi privat, e tot un serviciu public pentru bucureșteni. La fel ai și obligații când te urci pe o trotinetă închiriată: poate să porți cască, poate să ai o anumită viteză, poate să nu se urce mai mult de o persoană, poate să folosești banda special dedicată pentru biciclete, să nu stai pe ultima bandă. Dacă nu respecți acest regulament ești pasibil de amendă. (...)", a spus Stelian Bujduveanu.
Stelian Bujduveanu susține că un serviciu public nu poate exista fără o reglementare. Deoarece regulamentul pe care l-a propus a fost blocat în Consiliul General, acesta a venit cu propunerea unui referendum pentru ca cetățenii Bucureștiului să decidă soarta trotinetelor.
„Vrei trotinete electrice în București? Nicio problemă! Hai să reglementăm unde pot fi amplasate, unde pot circula, cum pot circula, să fie interzise în parcuri. Am făcut acest regulament, l-am pus în dezbatere publică de două ori.
A venit Poliția Română, toată lumea a fost foarte încântată și foarte cooperantă. S-a blocat în Consiliul General. Partidul trotinetiștilor, USR-ul, a spus că mai au nevoie să se gândească. Le-am spus: „Dacă aveți nevoie să vă gândiți, atunci haideți să ne întoarcem la cetățeni. Dacă regulament nu vreți înseamnă că nu le vreți deloc. Eu asta înțeleg. Nu poți avea un serviciu public fără regulament. Dacă un regulament nu vrei, înseamnă că le vreți interzise. Hai să întrebăm bucureștenii."
Pe această cale, am propus un referendum și proiectul de hotărâre a fost deja semnat de mai multe grupuri politice. Trebuie să strângem o treime din Consiliul General. Propunerea pe care am făcut-o colegilor mei este următoare: odată cu europarlamentarele, pentru a limita costurile, să facem un referendum.", a spus Stelian Bujduveanu la DC News.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News