EXCLUSIV  Referendum România. Cui ar da puterea românii în cazul unui referendum

PROTESTE
PROTESTE

Sociologii Marius Pieleanu și Alfred Bulai  au vorbit în exclusivitate pentru DCNews despre modul în care ar vota românii în cazul în care în țara noastră ar exista inițiativa unui referendum privind trecerea la un sistem de republică prezidențială, asemănător cu cel care urmează să se instaureze în Turcia.  

Sociologul Marius Pieleanu este de părere că în România un astfel de sistem ar fi dorit și votat. Pieleanu spune că românii își doresc un președinte mai puternic, aspect care se observă în sondaje și în ceea ce i se cere președintelui să facă. Astfel, continuă sociologul, dacă s-ar propune așa ceva, lumea ar ieși la vot, cvorumul s-ar întruni, iar rezultatul ar fi clar în favoarea unei republici prezidențiale. Marius Pieleanu este de părerere că românii investesc așteptări în președintele țării care se suprapun perfect peste acest model. 

Contactat de DCNews, Alfred Bulai spune că o astfel de schimbare ar avea șanse să scoată românii la scrutin, iar rezultatul final ar fi unul foarte strâns, dar cu reale șanse ca balanța să încline spre varianta republicii prezidențiale.  

Emoție sau președinte carismatic

Totul ar fi însă condiționat de câteva aspecte: evenimentul ar trebui să aibă loc în contextul unui eveniment de genul Colectiv, cu emoție puternică sau după alegerile prezidențiale, în cazul în care președinte ar ieși o persoană carismatică. 

Bulai spune că în cazul unui eveniment de tipul Colectiv va depinde foarte mult modul în care este creionat discursul public, atunci când există posibilitatea ca societatea să ceară mai multă autoritate. Un astfel de deziderat, o republică prezidențială nu este departe de aspirațiile românilor, mai spune sociologul. Totodată Bulai este de părere că aici se poate adăuga poate și un deficit de experiență democratică pentru români, care percep mai puțin instituțiile și mai mult persoanele. Alfred Bulai spune că Parlamentul este reprezentat de o mulțime difuză, amplu contestată în presă, cu o imagine proastă. În acest context, dacă oamenii ar fi puși să aleagă între un președinte mai puternic și Parlament sunt șanse ca românii să încline spre prima variantă.

Bulai a dat ca exemplu situația politică din momentul Colectiv. El spune că în contextul în care Victor Ponta nu era de acord cu un guvern tehnocrat s-ar fi ajuns cel mai probabil la o criză prelungită în Parlament, cu proteste în stradă, iar lumea ar fi fost de acord cu o republică prezidențială.  

Alfred Bulai spune de asemenea că este important contextul: în primul mandat al lui Băsescu schimbarea ar fi avut mari șanse, însă în cel de-al doilea, cel mai probabil românii nu și-ar mai dorit o republică prezidențială. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel