În ciuda faptului că a obținut o majoritate, referendumul nu a reușit să primească sprijinul necesar din partea a 25% dintre berlinezi.
Un referendum organizat duminică la Berlin, care ar fi obligat legal guvernul local să se asigure că orașul este neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon până în 2030, a picat, conform RMX.
Aproximativ 442.000 de persoane au votat pentru și aproximativ 423.000 împotriva. Cu toate acestea, pentru a fi adoptată, măsura a avut nevoie atât de o majoritate simplă la referendum, cât și de sprijinul a 25% dintre cei 2,4 milioane de alegători eligibili ai orașului.
Susținerea insuficientă a planului inițiat de grupul de activiști pentru climă Klimaneustart Berlin (Climate Reset Berlin) a arătat că berlinezii consideră perioada de timp prea scurtă și de nerealizat, a declarat primarul orașului, Franziska Giffey, într-un comunicat.
„Noi și inițiatorii și susținătorii referendumului am fost de acord că lupta împotriva schimbărilor climatice este una dintre sarcinile noastre politice centrale. Suntem conștienți de urgență, chiar dacă referendumul nu a primit aprobarea necesară”, a declarat luni politicianul SPD.
„Rămânem angajați față de Acordul de la Paris pentru protecția climei. Lucrăm pentru a face din Berlin un oraș neutru din punct de vedere climatic până în 2045 cât mai repede posibil. Actul nostru de tranziție energetică de la Berlin este deja una dintre cele mai ambițioase legi privind protecția climei din Germania și depășește obiectivele federale și ale UE privind neutralitatea climatică și reducerea emisiilor de CO2. Asta nu înseamnă că acolo unde putem fi mai rapizi și mai ambițioși, nu vom face același lucru”, a adăugat ea.
„Nu vom lăsa criticii să ne încetinească”, a spus activista germană pentru climă Luisa Neubauer.
Uniunea Creștin Democrată (CDU), care a devenit cel mai mare partid din landul Berlin la alegerile de luna trecută și poartă discuții de coaliție pentru formarea viitoarei administrații, s-a opus planurilor de accelerare a ambițiilor climatice.
„Avem responsabilitatea pentru accesibilitatea acestui oraș, avem responsabilitatea pentru securitatea aprovizionării în ceea ce privește energia”, a declarat Kai Wegner, liderul de land al CDU din Berlin înainte de vot.
„Cred că obiectivele referendumului merg prea departe aici. Obiectivele nu pot fi atinse în mod realist până în 2030”, a adăugat el.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News