Referendumul din Republica Moldova pentru aderarea la UE a fost fraudat, susține Rusia

FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres

Referendumul pentru aderarea la Uniunea Europeană s-a decis ”pe ultima sută” de metri, la o diferență de sub 14.000 de voturi în favoarea taberei ”Da”.

Citește și: Rusia respinge acuzațiile de amestec în alegerile din Republica Moldova și denunță implicarea occidentală

Federația Rusă consideră că referendumul privind aderarea la UE desfășurat duminică în Republica Moldova concomitent cu alegerile prezidențiale a fost fraudat, a declarat miercuri purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, potrivit agențiilor Reuters și EFE, notează Agerpres.

Astfel, rezultatul strâns al referendumului, 50,46% în favoarea aderării la UE și 49,54% împotrivă, a fost ”obținut în ultimul moment, deci a fost fraudat”, a susținut Zaharova la o conferință de presă, desfășurată cu mai multe ore întârziere în urma unui atac cibernetic asupra MAE rus despre care purtătoarea de cuvânt a spus că ar fi avut ca scop perturbarea informării despre summitul BRICS găzduit de Rusia.

”În țară (în Republica Moldova - n.red.) a fost auzit un puternic Nu față de integrarea în UE, dar autoritățile președintei (Maia) Sandu au făcut totul pentru a ascunde acest rezultat”, a mai afirmat Maria Zaharova.

În pofida represiunii contra opozanților și interferenței active din partea UE și SUA, a continuat purtătoarea de cuvânt a MAE rus, referendumul a fost un eșec al autorităților de la Chișinău.

Tabăra ”DA” pentru înscrierea aderării la UE ca obiectiv național în Constituția Republicii Moldova a câștigat cu 50,46% din voturi, față de 49,54% pentru tabăra ”NU”, la o diferență de numai 13.596 de voturi (751.235 DA versus 737.639 NU).

”Anomalia” sesizată de Peskov

Comentariile sale survin după ce și purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a susținut luni că dinamica evoluției procentelor pe parcursul numărătorii voturilor la alegerile prezidențiale și la referendumul privind opțiunea aderării Republicii Moldova la UE este o ”anomalie” ce ridică ”multe semne de întrebare”. Este ”dificil de explicat ritmul creșterii mecanice a voturilor în favoarea lui Sandu și în favoarea acelor participanți la referendum care susțin orientarea către UE”, a argumentat Peskov.

De asemenea, acesta i-a cerut președintei Maia Sandu să prezinte dovezile pe care, într-o declarație dată presei la închiderea urnelor, le-a invocat în acuzații cu aluzie la Rusia despre ingerințe în procesul electoral în care o grupare criminală ar fi încercat să cumpere 300.000 de voturi.

Maia Sandu a obținut 42,49% din voturi în primul tur al alegerilor prezidențiale și se va confrunta în turul doi cu candidatul opoziției, pro-rusul Alexandr Stoianoglo, care a obținut 25,95% din voturi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel