Iulia Motoc, judecătoarea pedelistă din CCR, anunța cu mândrie pe blogul personal că la referendum funcționează legea de protecție a președintelui. Cu alte cuvinte, trebuie să se prezinte jumătate dintre românii cu drept de vot, ca referendumul să fie validat.
Curtea își încalcă decizia din 2007, ceea ce este normal: compoziția politică a acestui organism s-a schimbat. Sunt patru judecători USL, patru PDL și un reprezentant al maghiarilor. Probabil, acesta a dat votul decisiv în ambele situații, creionând cel mai riscant scenariu pentru România: se permite suspendarea lui Băsescu, dar se recurge la un tip de referendum care face dificilă demiterea. Astfel, se induce instabilitate politică și socială în țară.
Situația convine PDL, care încearcă să amâne momentul pierderii totale a Puterii și UDMR, care poate face jocurile, în situații în care nu există o majoritate tranșantă.
Pe Facebook circulă, însă, și o observație populară de bun simț, care demonstrează toxicitatea manevrelor făcute de susținătorii lui Traian Băsescu.
O eventuală decizie de a valida referedumul doar dacă la vot vin 51 la sută dintre români este ilegală, încălcând chiar legea referendumului.
Art. 53 din această lege spune că ”Violarea prin orice mijloace a secretului votului de către membrii biroului electoral al secției de votare ori de către alte persoane se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani”.
Dacă se introduce cvorumul, una dintre tabere, cu mai puțini votanți, își va îndemna susținătorii să stea acasă. Există mari șanse ca la referendum să se exprime doar o parte a electoratului. Asta înseasmnă că se anulează secretul votului, odată ce toți cei care au mers la secțiile de votare au o pus ștampila pe DA.
Cei de la CCR, care și-au însușit sloganul băsist:”vreți ca președintele să fie demis de doar 10 oameni?”, ar trebui să reflecteze și la întrebarea ”vreți ca secretul votului să fie încălcat?”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News