Reforma alegerilor europene. Ziua de 9 mai propusă ca zi comună de vot

Conform noilor norme, europenii ar avea 2 voturi la alegerile europene, pentru candidații naționali și paneuropeni ©Jonathan NACKSTRAND/AFP
Conform noilor norme, europenii ar avea 2 voturi la alegerile europene, pentru candidații naționali și paneuropeni ©Jonathan NACKSTRAND/AFP

Parlamentul European a demarat procedura prin care să transforme cele 27 de alegeri separate din prezent, cu normele lor divergente, într-un singur scrutin european. 

Parlamentul a adoptat marți un raport de inițiativă legislativă pentru a îmbunătăți regulile referitoare la alegerile europene. Propunerea legislativă a fost adoptată cu 323 de voturi pentru, 262 împotrivă și 48 abțineri, iar rezoluția aferentă cu 331 de voturi pentru, 257 împotrivă și 52 abțineri.

Fiecare alegător ar dispune de două voturi

În temeiul sistemului propus de eurodeputați, fiecare alegător ar dispune de două voturi: unul pentru a alege deputați europeni în circumscripțiile naționale și unul pentru a alege deputați europeni într-o circumscripție la nivelul Uniunii, cu 28 de locuri suplimentare, potrivit comunicatului CE.

Pentru a asigura echilibrul geografic în cadrul listelor electorale, țările Uniunii ar urma să fie împărțite în trei grupuri, în funcție de mărimea populației. Listele ar urma să fie completate cu candidați proveniți din aceste grupuri în mod proporțional.

Listele de candidați la nivelul întregii Uniuni ar trebui transmise de entități electorale europene, cum ar fi coaliții de partide politice naționale și/sau asociații naționale de alegători sau partide politice europene.

Combaterea inegalitatății de gen

Parlamentul dorește, de asemenea, să combată inegalitatea de gen. În acest sens, observă că, în ciuda unei îmbunătățiri generale în cadrul ultimelor alegeri, unele țări nu au avut nici măcar o singură femeie aleasă în Parlament.

Textul propune folosirea obligatorie a unor „liste-fermoar” (adică liste în care să alterneze candidații femei și bărbați) sau a unor cote, fără a încălca drepturile persoanelor non-binare.

Alte propuneri de a ”europeniza” alegerile includ:

- 9 mai ca zi europeană comună de vot;

- Dreptul de a candida la alegeri pentru toți europenii peste 18 ani;

- Un prag electoral obligatoriu de cel puțin 3,5% pentru circumscripțiile mari de peste 60 de locuri;

- Acces egal la alegeri pentru toți cetățenii, inclusiv pentru cei cu dizabilități, și opțiunea votului prin corespondență; 

- Dreptul cetățenilor de a vota pentru președintele Comisiei în cadrul unui sistem de ”candidați cap de listă” (Spitzenkandidaten) prin intermediul listelor la nivelul Uniunii.

Ar urma să fie creată o nouă Autoritate electorală europeană care să supravegheze procesul și să asigure respectarea noilor norme.

Următorii pași

Potrivit articolului 223 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, documentul de inițiativă legislativă al Parlamentului ar trebui să fie aprobat în unanimitate de către Consiliu.

Textul ar reveni apoi în Parlament pentru a obține aprobarea deputaților europeni, înainte de a fi aprobat de toate țările Uniunii în conformitate cu cerințele lor constituționale specifice. Negocierile cu Consiliul vor începe în momentul în care țările Uniunii își vor adopta poziția.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel