Autoritățile din capitala turcă Ankara au interzis demonstrațiile și adunările publice pentru următoarele 30 de zile, în timp ce parlamentul dezbate o controversată revizuire a structurii de la nivelul conducerii țării.
Publicitate
Motivul pentru luarea măsurii a fost un avertisment din partea serviciilor de informații în legătură cu un preconizat atac terorist la astfel de adunări. Măsura se aplică pe tot cuprinsul provinciei Ankara, a anunțat guvernatorul provincial.
Parlamentul a început în această săptămână să discute despre reforma sistemului prezidențial turc, ce îi conferă președintelui — care în prezent, pe hârtie, este doar șef de stat — puterea de a conduce guvernul.
Proiectul de lege privind reforma a trecut de primul său obstacol noaptea trecută, când majoritatea a convenit să dezbată reforma constituțională.
Dezbaterea a fost precedată de demonstrații care au avut loc în afara clădirii parlamentului împotriva noului sistem. Poliția a recurs la gaze lacrimogene și tunuri cu apă pentru a-i împrăștia pe demonstranți.
Partidul prokurd HDP refuză să ia parte la dezbatere, în semn de protest față de arestarea a 12 dintre parlamentarii săi, a declarat marți pentru DPA un reprezentant al HDP, Ziya Pir, cu dublă cetățenie germano-turcă, scrie Agerpres.
HDP, împreună cu cel mai mare partid de opoziție, CHP, sunt preocupate de faptul că noul sistem prezidențial ar putea crea o dictatură în Turcia.
Impunând interzicerea adunărilor, guvernatorul provinciei Ankara a invocat starea de urgență în vigoare în întreaga țară de la tentativa de puci eșuată din iulie 2016.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu