Reprezentanții studenților și ai elevilor au participat în data de 9 noiembrie la Palatul Victoria la o rundă de consultări cu factorii decidenți cu privire la reforma sistemului de educație din România prin prisma Bugetului Ministerului Educației și Cercetării Științifice pentru anul 2016.
La această dezbatere au fost prezenți reprezentanți ai elevilor și ale celor trei federațiilor studențești, Uniunea Studenților din România fiind reprezentată prin Alexandru Bîndar, în calitate de Președinte și Ionuț Pop, în calitate de Primvicepreședinte.
Factorii decidenți la această dezabtere au fost reprezentați de către Sorin Cîmpeanu, Primul Ministru interimar al României, Gigel Paraschiv, Secretar de Stat al Ministerului Educației și Cercetării Științifice, Eugen Teodorovici, Ministrul Finanțelor Publice și Rovana Plumb, Ministrul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice.
[citeste si]
Solicitările federațiilor studențești cu privire la creșterea bugetului alocat Ministerului Educației și Cercetării Științifice pentru anul 2016 s-au tradus prin:
- majorarea finanțării de bază per student echivalent unitar de la 2434 RON/an la 3965 RON/an;
- majorarea alocației bugetare pentru fondul de burse per student bugetat de la 69 RON la 95 RON;
-majorarea subvenției cămine cantine per student bugetat de la 1329 RON/an la 4659 RON/an;
-majorarea subvenției de transport per student subvenționat de la 99,1 RON/an la 133,24 RON/an;
- majorarea numărului de tabere studențești la 7000 de locuri cu o durată de 7 zile;
- majorarea bugetului alocat investițiilor și reabilitărilor cu 0,1 % din PIB.
Aceste creșteri au rezultat după ce liderii celor trei federații studențești au analizat bugetele alocate domeniului educațional din 2008 și până în prezent.
S-a luat ca valoare de referință bugetul Ministerului Educației și Cercetării Științifice din anul 2008, la care s-au adaugat inflația, creșterile salariale și creșterea economică a României, rezultând astfel valorile prezentate anterior.
Practic, în urma solicitărilor susținute de reprezentanții celor trei federații studențești din România cu privire la proiectul de buget pentru anul 2016, creșterea bugetului alocat Ministerului Educației și Cercetării Științifice s-ar traduce prin majorarea cu 0,04 % din PIB pentru servicii studenți, 0,1 % din PIB pentru investiții și 0,32 % din PIB pentru finanțarea de bază, în total, o creștere de 0,46 % din PIB.
La finalul discuțiilor, premierul interimar a declarat ca va incerca să integreze în noua Lege a Bugetului pentru anul 2016 aceste majorări și că în viitorul apropiat va avea loc o nouă rundă de consultări pentru trasarea unor rezoluții cu privire la aspectele menționate mai sus.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu