Reformele controversate din sistemul judiciar polonez vor fi menținute, a declarat luni liderul partidului naţionalist aflat la putere, Jaroslaw Kaczynski, potrivit AFP.
Reformele, criticate de Bruxelles, dar şi de organizaţii de apărare a drepturilor omului, sunt 'cruciale' pentru eliminarea corupţiei şi pentru a pune capăt perioadei comuniste, a pledat Kaczynski, liderul partidul conservator Lege şi Justiţie (PiS) într-un interviu pentru săptămânalul pro-guvernamental Sieci.
Guvernul polonez este vizat de o procedură inedită declanşată de executivul european pentru o serie de reforme judiciare care, conform Bruxellesului, ameninţă în mod 'sistematic' statul de drept în Polonia, dând controlul guvernului asupra justiţiei. Declaraţiile lui Kaczynski, care a afirmat că Polonia 'nu va fi frântă' de procedurile Bruxellesului, vin la mai puţin de o săptămână după intrarea în vigoare a cele mai recente reforme, care scade vârsta de pensionare a judecătorilor de la 70 la 65 de ani.
Zeci de magistrați afectați
Această reformă afectează 27 de magistraţi ai Curţii Supreme, adică mai mult de o treime din judecătorii săi. Preşedinta celei mai înalte instanţe, Malgorzata Gersdorf, ea însăşi în vârstă de 65 de ani, a spus despre această măsură că este o veritabilă 'epurare' şi refuză să-şi părăsească funcţia, invocând dreptul constituţional de a rămâne în post până la termenul prevăzut de mandatul său de şase ani, în 2020.
Constituţia poloneză 'nu reglează circumstanţele în virtutea cărora mandatul unui preşedinte al Curţii Supreme poate fi întrerupt', a contraargumentat Kaczynski. 'Este un mandat de şase ani, însă dacă o persoană iese la pensie în această perioadă, ea nu poate fi în acelaşi timp pensionar şi judecător', a adăugat el.
Vezi și: Susţinere faţă de Curtea Supremă. Amnesty International şi magistraţi europeni, în Polonia
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu
de Roxana Neagu