Jurnalistul Val Vâlcu a criticat marea reformă din Poliția Română: mașina vopsită.
Mașinile Poliției Naționale au o nouă înfățișare, o copie a modelului german. Se pare că unul dintre motivele ce a stat în spatele acestei schimbări este dorința de a se diferenția de Poliția Locală. Jurnalistul Val Vâlcu a criticat această schimbare, din mai multe motive: este o schimbare care, indiferent de motiv, implică un cost, semnalul de forță pe care ar trebui să-l dea toate forțele de ordine, naționale sau locale, este știrbit, argumentul de a se diferenția de Poliția Locală, ca și când ar fi vorba despre două companii private aflate în concurență.
”Operațiunea de schimbare a culorii mașinilor de poliție putem s-o privim fie ca pe o risipă de bani publici, fie ca pe o inventivă metodă de a injecta bani în economie, către firmele de colantări, producătorii de vopsele, cei care execută manopera, etc.
Care este scopul ”semnalizării” mașinilor de poliție?
Poliția poate să aibă mașini, mai multe modele, fără niciun însemn, care se strecoară în trafic, surprind abateri de la normele rutiere, pe cei care conduc agresiv, dau flash-uri, vin peste tine, te dau la o parte de pe puținele șosele cu două benzi, dau peste tine pe banda a doua ca să treacă ei cu 200 km/h, genul acesta de abateri rutiere agresive din trafic, ce nu pot fi surprinse de polițiștii din tufiș, cu radarul. Poliția rutieră, în multe țări occidentale, aplică acest model incognito, folosind mai multe mărci și modele de mașini, neinscripționate, care se strecoară în trafic.
Scopul pentru care sunt mașinile de poliție inscripționate este de descurajare. Astfel, trebuie să facă o paradă a forței, să se proiecteze, ostentativ, o forță mai mare decât cea efectivă. În Polonia, am văzut cum, seara, defilau zeci dacă nu sute de mașini de poliție, cu girofarul, în coloană, apoi se împrăștiau, conform planului de patrulare. Dar inițial dădeau semnalul că pe acele străzi sunt forțe de ordine, că există cineva care aplică legea. În această direcție, era bună confuzia cu Poliția Locală. Nu mi se pare un motiv rezonabil diferențierea de Poliția Locală. Dacă par a fi mai multe mașini de poliție pe străzi, în cartiere, dacă Poliția Locală seamănă cu Poliția Națională, care e problema? E chiar mai bine, se proiectează imaginea mai multor mașini de poliție aflate în trafic. Ce e aici, o concurență, sunt două firme, se bat Coca Cola și Pepsi și trebuie să aibă culori distincte? De ce să cheltui bani ca să se diferențieze Poliția Locală de Poliția Națională?” a comentat Val Vâlcu subiectul.
*** Articolul prezintă o opinie***
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News