Ministerul Apărării Naționale (MApN) a publicat un proiect legislativ care vizează modificări importante aduse Direcției Generale de Informații a Armatei (DGIA).
Vorbim despre o reformă în spionajul militar.
„În prezent, Direcția Generală de Informații a Apărării este structură centrală a Ministerului Apărării Naționale, fără personalitate juridică, subordonată ministerului apărării naționale, cu o organizare proprie alcătuită din structuri de specialitate care au stabilite atribuții și responsabilități distincte și asigură expertiză pe domeniile generale și specifice de activitate”.
Actul legislativ duce la „recunoașterea statutului de persoană juridică și individualizarea structurii în plan juridico-legislativ”.
Această modificare va permite DGIA să atragă și alte surse de finanțare. De subliniat însă că DGIA rămâne în subordinea Ministerului Apărării Naționale.
În urma acestor reforme, DGIA va avea și un cadru legislativ mai larg în ceea ce privește inclusiv interceptările în contextul chestiunilor de siguranță națională.
Jurnalistul Val Vâlcu a comentat această propunere făcută practic... în mare secret.
Biroul de presă al MApN ar fi trebuit să comunice subiectul, să fie transmise comunicate de presă, așa cum sunt transmise informații de interes mult mai mic pentru publicul larg, cum ar fi vizite la troițe sau lumânări aprinse la mormântul ostașului necunoscut. Dar o informație atât de importantă a fost „ascunsă”, publicată doar pe site-ul MApN, site pe care nu intră aproape nimeni. Nu a fost transmis niciun comunicat și nimeni nu a ieșit să explice acest proiect de lege.
Speculațiile au apărut pentru că MApN a făcut ceva diferit în ceea ce privește comunicarea. Dacă era așa o chestie banală, de ce nu a fost și un comunicat de presă? De ce nu a ieșit MApN să dea explicații? Nu este ca și când publicul intră să vadă știrile de pe site-ul MApN. Spunem că luptăm cu dezinformarea, dar MApN nu este capabil nici să informeze, cu atât mai puțin să se lupte cu dezinformarea.
Este un eșec major de comunicare. În zilele noastre când războiul informațional este la fel de grav ca războiul clasic, practic vedem o înfrângere din prima zi de... luptă. Armata Română s-a împiedicat de propria inabilitate de comunicare. Când este vorba despre laude, sună cu trompeta, iar acum se merge pe liniște totală. Să nu se audă nimic.
Nu știm dacă proiectul legislativ care vizează modificări importante aduse Direcției Generale de Informații a Armatei (DGIA) este bun sau rău, dar secretomania este o eroare gravă. Dacă am fi vorbit despre o instituție care nu comunică, poate era de înțeles, dar vorbim despre o instituție care dă comunicate pentru orice eveniment nu așa de important. Nimeni nu a ieșit de la MApN să explice acest proiect de lege, deși reprezentanții politici s-au „agitat” pe subiect încă de la ora 12.00. Strict pe linie de comunicare este un eșec, mai ales în contextul războiului informațional.
Armata era numită Marea Mută, (în sensul că nu participa la alegeri), ceea ce și în cazul de față, cu MApN, se potrivește perfect.
Vedeți mai multe informații pe DefenseRomania - https://www.defenseromania.ro/reforma-in-spionajul-militar-cum-se-transforma-directia-generala-de-informatii-a-armatei-dgia-in-baza-unui-proiect-legislativ-al-mapn_625242.html
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu