Președintele polonez Andrzej Duda a promulgat marți o lege privind reforma tribunalelor de drept comun în baza căreia președinții acestora vor fi numiți de ministrul justiției, informează Reuters, Efe și AFP.
Este una din cele trei legi adoptate de legislativul polonez în cadrul unei controversate reforme judiciare, criticată atât de Uniunea Europeană cât și de opoziție, în opinia cărora va afecta independența justiției.
"Președintele a semnat legea din 12 iulie", s-a anunțat pe site-ul cancelariei prezidențiale, cu referire la data când proiectul a fost adoptat de parlament, grație majorității pe care o deține partidul Dreptate și Justiție (conservator).
Legea îi va permite ministrului justiției să-i numească pe judecătorii tribunalelor de drept comun fără să se consulte cu adunările generale ale judecătorilor și nici cu Consiliul național al magistraturii și fără a da explicații, ceea ce, potrivit opoziției, va duce la subordonarea justiției față de executiv.
Luni dimineața, președintele Duda a anunțat că își va folosi dreptul de veto împotriva legii privind reforma Curții supreme și a celei privind Consiliul național al magistraturii, decizie-surpriză care i-a consternat chiar pe conservatori din care rândul cărora provine șeful statului. El a explicat că refuză să-i atribuie un rol prea important procurorului general care, în Polonia, cumulează această funcție cu cea de ministru al justiției. Andrzej Duda a menționat că va prezenta personal, peste circa două luni, o nouă versiune a celor două legi.
Mai multe mii de persoane au manifestat în întreaga Polonie în ultimele zile împotriva reformelor în domeniul justiției, estimând că acestea subordonează sistemul judiciar puterii politice, relatează Agerpres.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu