Dumitru Costin, liderul Blocului Naţional Sindical, a prezentat un document privind reforma pensiilor pe care Guvernul România și-o asumă în fața Comisiei Europene.
"Modificarea stagiului normal de cotizare de 25 de ani. (...) Vor vrea să revină la cel puţin 30-35 de ani stagiu de cotizare. În momentul acela, este simplu pentru toată lumea că, în baza ta de calcul, dacă împarţi 100 de unităţi la 25 îţi dă 4. Dacă împarţi aceleaşi unități la 35, îţi dă undeva un pic sub 3. Pe recalculare, în niciun caz nu vei avea creşteri de pensii. Asta este o primă observaţie.
O a doua observaţie. Menţionează, acolo, cum că cheltuielile cu pensiile vor fi ţinute la nivel similar, în anii care urmează - adică fondul de pensii va fi înghețat - şi că nu se preconizează creşteri ad-hoc ale pensiilor pe termen scurt şi mediu. Ce înseamnă acest lucru... Păi, dacă tu ai îngheţat fondul de salarii în anii care urmează şi nu estimezi nicio creştere, dar ai angajat recalcularea pensiilor, digitalizarea dosarelor... Faci această schimbare de indicator şi, în momentul în care recalculezi pensiile, toată lumea se aşteaptă să crească. Evident, pensiile vor scădea, cel puţin cele care vor fi recalculate în baza noii pensii.
Dacă fondul de pensii este îngheţat, în momentul în care ei vor recalcula pensia cu alt indicator în bază, îmi vor comunica: "Dumneata, pe modelul nou de formulă de calcul, primeşti o pensie actualmente de 1000 de lei, dar pe noua formulă de calcul ar fi trebuit să primești 90 de lei. Nu îţi tăiem dreptul la pensie, dar mai mulţi ani, de acum încolo, nu ţi-o mai indexăm". În plus, cei care ies la pensie, au această problemă de calcul a pensiei pe o nouă formulă. O nouă formulă care va fi dezavantajoasă", a explicat Dumitru Costin, în emisiunea Sinteza Zilei, de la Antena 3.
"O altă măsură: introducerea unui nou sistem de calcul al pensiilor bazat pe o formulă stabilă şi o indexare automată a pensiilor cu rata inflaţiei, în timp ce se elimină indicele de corecţie. Așadar, noua formulă va elimina încă ceva: indicele de corecţie. Acel indice de corecţie este 50% din creşterea reală a salariului mediu pe economie, care înseamnă ceva în plus la creşterea anuală a pensiilor. Dacă, spre exemplu, salariul mediu pe economie îţi creşte într-un an cu 5% şi ai inflaţie de 3%, dai 2%. 50% din ăştia 2% trebuiau să se ducă, suplimentar, în creşterea pensiilor. Dispare şi asta", a mai spus Dumitru Costin.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu