EXCLUSIV  Reformă propusă în sistemul de asigurări de sănătate. Radu Gănescu: Pachetul de bază nu ajunge la toți pacienții / video

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik

Radu Gănescu a propus o reformă a sistemului de asigurări de sănătate, argumentând că, deși pachetul de bază ar trebui să acopere toate nevoile pacienților, în realitate, doar puțini beneficiază de el.

Radu Gănescu, președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC), a vorbit despre un subiect abordat de către reprezentanții principalelor forțe politice din România: crearea unor case alternative de asigurări pentru pachetul de bază, cu opțiuni de asigurare complementară personalizate pentru fiecare pacient.

VEZI ȘI:  Dezbatere „prezidențială” pe sănătate. Pe cine votezi după aceste declarații? 

Val Vâlcu a ridicat întrebarea despre utilitatea unui pachet minimal de asigurări, subliniind că, în cazul în care pachetul de bază acoperă totul, asigurările complementare devin inutile. Radu Gănescu a explicat că, deși teoretic pachetul de bază oferă servicii de la răceală până la transplant, în practică doar puțini oameni beneficiază de el, iar cei cu resurse limitate sunt dezavantajați. El a propus o reformă profundă a modului în care Casa Națională furnizează aceste servicii.

„Nu ar trebui să existe un pachet minimal? Noi vorbim din 2000-2001, când au pornit la lucru asigurările, de nevoia unui pachet minimal. De ce să-ți mai faci o asigurare complementară dacă totul este cuprins în pachetul de bază?”, a întrebat Val Vâlcu. 

„Într-adevăr, discuția este de foarte mult timp, că avem acest pachet de bază de care cei care sunt asigurați beneficiază. Beneficiază practic de tot, de la o simplă răceală până la un transplant, dar de fapt beneficiază de el foarte puțini. Mulți dintre ei sunt exact pe modelul: prefer să mă duc acum să-mi fac analizele, să mă duc acum la consult sau să-mi fac imagistica, pentru că timpul este în defavoarea unui pacient, și, bineînțeles, cei care își permit beneficiază de acest sistem. Astfel, mulți care sunt asigurați și nu-și permit nu reușesc să beneficieze de pachetul de bază.

Cu siguranță, ar trebui clarificat, dar aici cred că trebuie o modificare foarte adâncă în ceea ce înseamnă modul de oferire a serviciilor de către Casa Națională.", a spus Radu Gănescu. 

2. -imagine fara descriere- (radu-ganescu_70993100.jpg)

Cum diversificăm bugetul pentru a avea o creștere

Radu Gănescu a subliniat importanța diversificării finanțării sistemului de sănătate, fie prin extinderea bazei de colectare, fie prin proiecte public-private complementare asigurărilor. De asemenea, el a subliniat necesitatea unei gestionări mai eficiente a cheltuielilor, indicând că pandemia a arătat posibilitatea externalizării unor servicii, cum ar fi spitalizările continue, în sistemul ambulatoriu și de zi, o abordare ce trebuie continuată.

„Toată lumea se gândește la finanțarea sistemului, și e un lucru care a fost dezbătut foarte mult, și trebuie să ne gândim la două puncte, apropo de partea de asigurări private: cum diversificăm acest buget, care să aibă o creștere - fie prin acele persoane care sunt scutite să contribuie la buget, cum extindem baza de colectare, fie prin proiecte, programe public-privat complementare asigurărilor, niște programe în care industria medicamentului, împreună cu bugetul public, să facă un buget care să asigure, până intră produsele în piață, accesibilitate la anumite medicamente inovative.

Din punctul meu de vedere, cel mai important este și cum cheltuim la ora actuală. Pandemia ne-a arătat foarte mult că putem să externalizăm din spitalizările continue. Știm, spitalele consumă cei mai mulți bani din sistemul de sănătate, peste tot în lume, inclusiv la noi, și atunci, trecerea unor servicii în sistemul ambulator și în sistem de zi a fost foarte bună, decât că mai avem de construit aici.”, a spus Radu Gănescu. 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel