Câteva sute de refugiați ucraineni, care au ajuns în Marea Britanie după declanșarea războiului, riscă să rămână fără case.
Sute de refugiați ucraineni care au ajuns în Anglia după izbucnirea războiului din Ucraina ar putea rămâne fără adăpost deoarece locuințele utilizate nu mai sunt disponibile. Sunt și persoane care se află deja în această situație, susține Sky News.
Unele familii care au fugit din Ucraina în Anglia s-au trezit că nu mai au adăpost, fie sunt în pericol de a ajunge pe străzi, deoarece locuința lor nu mai este disponibilă sau acordurile de cazare s-au terminat.
Potrivit datelor guvernamentale, aproximativ 660 de familii ucrainene sunt în pericol, situația fiind monitorizată de autoritățile locale. Dintre acestea, 480 sunt familii cu copii în întreținere.
Oficialii britanici mai spun că statistica nu reflectă adevărata amploare a crizei, deoarece mai mult de un sfert dintre autoritățile locale nu au prezentat datele din comunitățile lor.
„Majoritatea covârșitoare a oamenilor se acomodează bine, dar în minoritatea de cazuri în care relațiile de familie sau de sponsorizare se destramă, consiliile au datoria de a se asigura că familiile nu rămân fără un acoperiș deasupra capului. Consiliile au, de asemenea, acces la un serviciu pentru a găsi un nou sponsor în cazurile din cadrul programului Homes for Ukraine", a declarat un purtător de cuvânt al guvernului.
Refugiații ucraineni din Bulgaria, alungați din hoteluri pentru a face loc turiștilor
Aproximativ 60 de mii de oameni au fost nevoiți să elibereze hotelurile din Bulgaria pentru a face loc turiștilor. Guvernul de la Sofia a fost lovit de o ploaie de critici cât și de o cerere de demisie.
Mii de refugiați ucraineni din Bulgaria au fost nevoiți să părăsească în grabă hotelurile în care și-au petrecut ultimele luni. Decizia a fost luată de guvernul de la Sofia.
Se pare că această decizie a venit fără pregătirea unor planuri adecvate de relocare a refugiaților în alte structuri. Drept urmare, mai multe familii riscă să ajungă peste noapte în stradă.
Circumstanțele au determinat asociațiile de protecție a refugiaților să ceară demisia viceprim-ministrului Kalina Konstantinova, considerată a fi responsabilă pentru acest lucru.
Vicepremierul s-a apărat, explicând că a oferit locuințe alternative refugiaților, dar că doar 300 de persoane au acceptat transferul.
"Sunt capricioși”, a adăugat Konstantinova, amenințând că îi va lăsa pe stradă pe cei care încă refuză transferul: "Nu putem plăti autobuzele care pleacă goale”. Citește mai multe informații AICI.
Însoţit de Custodele Coroanei, Margareta, Prinţul de Wales a dialogat cu reprezentanţii organizaţiilor care donează sau activează aici, printre care World Vision, Armata Salvării, Crucea Roşie, UNHCR, precum şi cu reprezentanţi a Primăriei.
În sala în care refugiaţii se înregistrează pentru formalităţi, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, i-a explicat, în faţa unei hărţi, moştenitorului Coroanei britanice modul în care România a acţionat în criza refugiaţilor.
În continuare, Prinţul Charles a vizitat o sală unde se depozitează produse alimentare, jucării şi hrană pentru animale de companie, în care unii copii alergau printre cei prezenţi şi se filmau cu telefonul. Într-un colţ, Tatiana, de şapte ani, ţinea un buchet mare de flori pe care i l-a oferit Prinţului din partea copiilor ucraineni. El a mai primit un coş cu mici obiecte de lemn pictate. Află mai multe informații și vezi imaginile video AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu
de Roxana Neagu
de Roxana Neagu