Un oficial mexican a spus că SUA primesc cam 100 de refugiați ucraineni pe zi.
Directorul pentru problemele de migraţie din oraşul mexican Tijuana, Enrique Lucero, a declarat că Statele Unite permit intrarea a circa 100 de refugiaţi ucraineni pe zi, transmite sâmbătă Reuters.
Agenţia arată că autorităţile americane de frontieră le-au cerut altor migranţi - ruşi, mexicani, latino-americani - să rămână pe loc, avertizând că intrarea din Mexic este interzisă pentru cei mai mulţi dintre ei conform politicii de expulzare instituite în timpul pandemiei de coronavirus.
Preşedintele Joe Biden a promis că SUA vor primi circa 100.000 de refugiaţi ucraineni din ceri circa 3,8 milioane care au fugit de războiul declanşat de invazia rusă în Ucraina. Unele familii ucrainene, care nu au primit viză de intrare în Statele Unite, au trecut prin mai multe ţări până la frontiera din sud cu Mexicul.
La Tijuana se află în prezent peste 1000 de ucraineni. Circa 500 şi-au găsit loc în hotelurile din localitate, iar alţi 600 se află într-o tabără din apropierea frontierei, a arătat Lucero. Aproximativ 40% din aceşti refugiaţi sunt copii.
În tabăra improvizată pe o pajişte de lângă punctul de trecere a frontierei, oamenii stau pe pături sau şezlonguri, lângă valize. Unii au locuri de dormit în corturi sau sub prelate. Voluntari americani cu veste reflectorizante le trec numele pe o listă de aşteptare scrisă de mână, pentru a ţine evidenţa sosirilor. Mulţi dintre cei care ajută sunt cetăţeni ai SUA de origine ucraineană, care au venit în Mexic după ce au aflat despre sosirea refugiaţilor.
Julia Neusner, avocată a organizaţiei neguvernamentale non-profit Human Rights First, a afirmat că deşi în Mexic au început să sosească ucraineni şi ruşi încă dinante de izbucnirea războiului pe 24 februarie, acum ei vin "foarte repede". În medie, ucrainenii reuşesc să treacă în Statele Unite la aproximativ o zi după ce sunt înscrişi pe lista de mână ţinută de voluntari, a arătat ea.
Biden a anunţat vinerea trecută că SUA vor renunţa politica de expulzare la sfârşitul lui mai, după ce oficialităţile sanitare au apreciat că nu mai este necesară din punct de vedere al sănătăţii publi
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News