Aproximativ 60 de mii de oameni au fost nevoiți să elibereze hotelurile din Bulgaria pentru a face loc turiștilor. Guvernul de la Sofia a fost lovit de o ploaie de critici cât și de o cerere de demisie.
Publicația Europa News relatează că mii de refugiați ucraineni din Bulgaria au fost nevoiți să părăsească în grabă hotelurile în care și-au petrecut ultimele luni. Decizia a fost luată de guvernul de la Sofia.
Se pare că această decizie a venit fără pregătirea unor planuri adecvate de relocare a refugiaților în alte structuri. Drept urmare, mai multe familii riscă să ajungă peste noapte în stradă.
Circumstanțele au determinat asociațiile de protecție a refugiaților să ceară demisia viceprim-ministrului Kalina Konstantinova, considerată a fi responsabilă pentru acest lucru.
Vicepremierul s-a apărat, explicând că a oferit locuințe alternative refugiaților, dar că doar 300 de persoane au acceptat transferul.
"Sunt capricioși”, a adăugat Konstantinova, amenințând că îi va lăsa pe stradă pe cei care încă refuză transferul: "Nu putem plăti autobuzele care pleacă goale”.
Până acum, planul de recepție al Bulgariei s-a bazat în mare parte pe facilitățile hoteliere de-a lungul coastei Mării Negre, în mare parte goale în aceste luni. Prețul șederii unui refugiat este de 600 de euro pe lună, o sumă uriașă măsurată în raport cu salariul minim bulgar, care este de 360 de euro, și pensia care se ridică la 300 de euro pe lună.
Deși plățile au fost acoperite cu fonduri UE, cheltuielile de trai ale refugiaților au stârnit proteste, în special din partea partidului naționalist și pro-rus Vazrazhdane, ai cărui susținători au purtat o campanie puternică pe rețelele de socializare.
Konstantinova a întocmit un plan de mutare a refugiaților de pe coastă. Se estimează că aproximativ 60.000 de ucraineni au primit ordinul de evacuare până la 1 iunie.
Problema, subliniază asociațiile umanitare, este că refugiații nu aveau informații adecvate despre locul în care urmau să fie transferați. În plus, mai mulți refugiați s-au plâns că unele hoteluri din interior sunt situate în zone îndepărtate, departe de centrele populației și spitale.
Când mărturiile refugiaților au fost strânse de societatea civilă și au ieșit la suprafață în mass-media, viceprim-ministrul a trebuit să facă un pas înapoi și să-și ceară scuze: "Vreau să-mi cer scuze acelor cetățeni bulgari și ucraineni care au fost răniți de cuvintele mele. Acesta nu a fost scopul meu”, a spus Konstantinova în timpul unei audieri parlamentare.
Ucrainenii care au fugit de război se întorc treptat în țara lor. În ultimele săptămâni, au fost înregistrate mai multe persoane care se întorc în Ucraina decât cele care părăsesc țara: între 25 și 31 mai, de fapt, aproape 260.000 de persoane strămutate au părăsit UE.
În total, 2,3 milioane de oameni s-au întors în țara lor de la începutul războiului. Aproximativ 5,3 milioane de refugiați ucraineni s-au refugiat în UE de la începutul conflictului, un număr care se ridică la 7 milioane dacă sunt luați în considerare și cetățenii non-ucraineni.
Acest lucru a fost raportat de cel mai recent buletin Frontex, agenția europeană de control la frontieră.
Polonia și România continuă să înregistreze cel mai mare număr de sosiri, cu 147.000 și respectiv 32.000 de refugiați care au trecut granițele celor două țări între 25 și 31 mai.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Val Vâlcu
de Roxana Neagu