Refugiații ucraineni, o certitudine a următoarelor zile. Cum răspund statele vecine

Mulți ucraineni au ales să plece din țara lor, pentru a scăpa din calea războiului care a acaparat țara și atenția lumii. 

Țările vecine Ucrainei se pregătesc pentru un aflux de refugiați care fug de invazia Rusiei asupra țării, scrie BBC. Pe măsură ce atacurile aeriene rusești au lovit peste noapte, mulți și-au făcut bagajele și au părăsit Kievul spre mediul rural sau la granița cu Uniunea Europeană.

Blocajele din trafic au acoperit drumurile din unele orașe și mai mulți ucraineni au mers pe jos în Polonia și Ungaria.

Impactul refugiaților va fi devastator

Șeful ONU pentru refugiați a avertizat că impactul umanitar va fi „devastator”.

„Suntem deosebit de îngrijorați de fluxul de oameni în mișcare”, a declarat Filippo Grandi pentru Lyse Doucet, BBC, care se află la Kiev.

„Estimăm că peste 100.000 de oameni trebuie să se fi mutat deja din casele lor din Ucraina, căutând un loc sigur în alte zone ale țării”, a spus Grandi, vorbind din sediul de la Geneva. Grandi a adăugat că agenția sa a stocat provizii pentru a oferi ajutor oamenilor din Ucraina, dar nu a putut acționa cât timp acțiunea militară este în desfășurare. 

Vecinii europeni ai Ucrainei spun că sunt pregătiți să primească refugiați care fug din țara cu o populație de 44 de milioane de oameni.

Cum răspund statele vecine la o viitoare criză a refugiaților

Președintele Lituaniei, membru NATO, a declarat că va impune starea de urgență, scrie BBC. Un decret similar a fost emis de Moldova. Zeci de mașini făceau coadă la granița cu Ucraina, Moldova afirmând că va accepta zeci de mii de refugiați.

România a spus că ar putea primi jumătate de milion de ucraineni. 

Polonia înființează puncte de primire pentru refugiați. I-a transmis Rusiei să pună capăt atacurilor și să lase Ucraina în pace. Georgia, care s-a luptat cu Rusia în 2008 pentru mai multe regiuni a sprijinit Ucraina, spunând că atacul rusesc va avea „consecințe grave” pentru comunitatea internațională.

Aliatul Rusiei, Belarus, a spus că nu ia parte la acțiunea militară, dar ar lua în considerare acest lucru dacă i-ar fi solicitat. Belarus a găzduit trupe rusești în timpul crizei inițiale. 

Ucraina a cerut Turciei, membru NATO, să închidă strâmtorile Bosfor și Dardanele pentru navele rusești. Turcia va lua în considerare cererea, dar împărtășește legături amicale cu ambele națiuni și a spus că este „sincer întristat” că cele două au ajuns „față în față”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel