Regal de pian: Lucian Ban, Mircea Tiberian și Toma Dimitriu închid stagiunea de jazz de la ARCUB

Ultimul concert din cadrul stagiunii Artist in Residence 2016, curatoriată de Lucian Ban, aduce pe scenă 3 pianiști români de excepție ce vor explora universul jazzistic românesc, de la tradiție la avangardă.


Artist In Residence închide stagiunea de jazz din acest an cu un concert extraordinar, în două părți, unde vor urca pe scenă trei pianiști români de excepție: Lucian Ban, curatorul și artistul în rezidență al acestei stagiuni, va susține un recital de pian solo tribut - Mr Joy, a celebration of Paul Bley, iar Mircea Tiberian și Toma Dimitriu vor delecta publicul prezent cu un rar concert de jazz la două piane - The Pale Dot.

Unul dintre cei mai cunoscuți muzicieni români de jazz, pianistul Lucian Ban și-a câștigat renumele pe scena newyorkeză și cea internațională grație unei serii de proiecte și albume de primă mână, sound-ul pianului său aducându-i din partea criticilor comparații cu Vladimir Horrowitz și McCoy Tyner (All About Jazz), Thelonious Monk, Abduallah Ibrahim sau Keith Jarrett, Ban fiind considerat ”unul din cei mai buni pianiști care s-au mutat la New York în ultima decadă” (Bruce Lee Gallanter).

Lucian Ban va susține un recital de pian solo dedicat celebrului pianist Paul Bley, unul dintre veritabilii vizionari ai jazzului, ce a contribuit decisiv, în anii 60, la eliberarea pianului de constrângerile limbajului be-bop, influențând generații întregi de pianiști.

Poate mai mult decât oricine altcineva, Paul Bley simbolizează întreaga istorie a pianului în jazz – de la tradiție la avangardă. În concertul de la București, Lucian Ban va interpreta  piese și compoziții asociate cu Paul Bley și o serie de improvizații inspirate de universul artistului. „Alături de Thelonious Monk, Abdullah Ibrahim și Andrew Hill, Paul Bley a avut o influență covârşitoare asupra stilului și conceptului meu muzical”, mărturisește Lucian Ban.

Citește și: EXCLUSIV. Festivalul Filmului de la Torino, "tânăr, transgresiv, punk"

Colaborarea dintre Mircea Tiberian, o figură promeninentă a jazz-ului din România contemporană, și tânărul pianist Toma Dimitriu reprezintă unul dintre cele mai interesante proiecte și documente discografice din jazz-ul ultimelor decenii în Romania. 

În prima parte a concertului din 17 Decembrie, cei doi pianiști vor continua live explorarea acestui unic format, într-un rar concert de jazz la două piane, parte din seria Artist in Residence la ARCUB. Piese de pe discul The Pale Dot editat de Fiver House Records vor fi alternate cu noi improvizații și compoziții ce ilustrează plaja stilistică a jazz-ului în sec XXI – de la tradiție la avangardă.
Lucian Ban (solo piano)


Mircea Tiberian (pian, compoziții) este compozitor şi pianist de jazz cu o vastă activitate concertistică ce se întinde pe patru decenii şi include peste 20 de albume discografice apărute sub nume propriu. Experienţa artistului s-a extins şi spre aria pedagogiei, fiind actualmente profesor la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, fondatorul şi coordonatorul secţiei de Compoziţie Jazz / Muzică Pop. Pe lângă volume de specialitate precum Tehnica Improvizaţiei în muzica de jazz, Mircea Tiberian a scris şi cărţi ce tratează fenomenul muzical în general: Notes on music and music notes, Cartea de Muzică, Jazz Inside out şi Sunetul de referinţă, cea mai recentă fiind Domeniul muzical - o lume cu patru dimensiuni.

Iubitor al sonorităților tradiționale de jazz, Toma Dimitriu (pian, compozitii)  este, însă, promotorul unui suflu nou, prin valorificarea, într-o cheie contemporană, a unor culori improvizatorice proprii și prin deschiderea manifestă față de free jazz. De-alungul anilor, a avut ocazia de a cânta alături de muzicieni precum: James Cammack, Gene Jackson, Mircea Tiberian, Nicholas Simion, Francesco Mela, Nancy Morano, Alex Harding, precum si cu mulţi alți artiști de pe scenele de jazz românească și olandeză.

Citește și: Expoziţia „Wasser" la Galeria ICR Viena

Inițiat de către unul dintre cei mai cunoscuți muzicieni români de jazz, pianistul Lucian Ban, programul Artist In Residence își dorește să devină o pepinieră pentru noile direcții în jazz-ul românesc și european, precum și o platformă pentru creativitatea scenei muzicale din România. 

Programul Artist in Residence este modelat după programe similare din lume - San Francisco Jazz, Programele organizatiei Serious in UK, Roulette in New York sau Bimhuis in Amsterdam, și își propune să pună în centru Artistul-Curator, într-o serie de concerte cu focus tematic, iar 21st century jazz – de la tradiție la avangardă este conceptul curatorial propus de Lucian Ban pentru această primă stagiune de jazz la ARCUB:

Jazz-ul la începutul acestui mileniu este mai divers și mai viu ca niciodată – o muzică cu adevărat globală, jazz-ul a devenit un limbaj universal care adoptă și este influențat de miriade de surse complementare și genuri muzicale: de la muzica clasică sau cea camerală de sorginte europeană la muzica diverselor popoare sau cea ethno, de la rock și hip hop la muzica electronică, jazz-ul a  arătat o capacitate extraordinară de a le îngloba pe toate acestea și de a crea noi direcții în sec XXI”, afirmă Lucian Ban.

Citește și: Comunitatea diplomatică din România se mobilizează în spirit filantropic pe 11 Decembrie

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel