Regatul Unit a trimis o navă militară spre Venezuela, în sprijinul Guyanei

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Venezuela denunţă o provocare, după anunţul Londrei despre trimiterea unei nave de război în Guyana

Regatul Unit a anunţat duminică desfăşurarea unei nave militare de patrulare în sprijinul Guyanei, în plină criză privind Essequibo, un teritoriu bogat în petrol, revendicat de Venezuela, care a reacţionat denunţând o "provocare", transmite AFP, citat de Agerpres.

"HMS Trent se va duce luna aceasta în Guyana, aliatul nostru regional şi partener în cadrul Commonwealth-ului, pentru o serie de angajamente în regiune", a anunţat Ministerul britanic al Apărării într-uyn comunicat, fără alte clarificări.

Potrivit BBC, nava de patrulare urmează să participe la manevre militare după Crăciun cu alţi aliaţi ai fostei colonii britanice, care nu au fost menţionaţi, cărora Londra le-a arătat deja sprijin trimiţându-l la faţa locului pe secretarul său de stat pentru Americi, David Rutley.

HMS Trent, cu baza în Marea Mediterană de obicei, a fost trimis în Caraibe la începutul lunii decembrie pentru a lupta împotriva traficului de droguri.

Ministrul venezuelean al Apărării, Vladimir Padrino Lopez, a reacţionat denunţând o "provocare"."O navă de război (...)? Şi pe urmă? Şi angajamentul de a da dovadă de bunăvoinţă şi coexistenţă paşnică? Şi cum rămâne cu promisiunea de a nu recurge la ameninţări şi de a nu folosi forţa în nicio circumstanţă", a scris el pe reţeaua de socializare X, făcând referire la angajamentele asumate de preşedintele Venezuelei Nicolas Maduro şi omologul său din Guyana, Irfaan Ali, în timpul întâlnirii lor din 14 decembrie.

"Rămânem în alertă în faţa acestor provocări care prezintă un risc pentru pacea şi stabilitatea Caraibelor", a adăugat ministrul.

Aproximativ 125.000 de persoane, adică o cincime din populaţia Guyanei, trăiesc în Essequibo, care acoperă două treimi din suprafaţa ţării.

Venezuela susţine că râul Essequibo ar trebui să fie graniţa naturală, ca în 1777, pe vremea Imperiului Spaniol. Guyana susţine că frontiera, ce datează din epoca colonială engleză, a fost convenită în 1899 de o instanţă de arbitraj din Paris.

Tensiunea a crescut după lansarea licitaţiilor petroliere de către Guyana în septembrie, apoi referendumul organizat ca reacţie în Venezuela pe 3 decembrie privind anexarea Essequibo, un teritoriu de 160.000 km2 bogat în petrol şi resurse naturale.

Preşedintele guyanez Irfaan Ali şi preşedintele venezuelean Nicolas Maduro s-au întâlnit pe 14 decembrie, ceea ce a contribuit la reducerea tensiunii, ei angajându-se să nu utilizeze forţa. Întâlnirea nu a rezolvat însă disputa, cele două ţări păstrându-şi poziţiile. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel