Presa rusă a răspândit o informație falsă.
Publicitate
Regele Charles al III-lea a murit, această veste a apărut în presa rusă luni după-amiază. Nu era adevărat, dar se pare că nimeni nu s-a ostenit să verifice informația. Așa se face că Familia Regală a Marii Britanii a avut parte de o mare dezinformare rusească.
Zvonul a devenit viral după ce a fost distribuit pe un canal Telegram folosit de Vedomosti, cândva cel mai respectat ziar de afaceri din Rusia, scrie The Guardian. Jurnaliștii ruși au postat o fotografie cu Regele Charles în uniformă militară de ceremonie și o descriere scurtă: "Regele britanic Charles al III-lea a murit". Ulterior, informația a ajuns virală pe canalele de internet din Rusia, inclusiv Readovka, un canal Telegram pro-Kremlin, cu peste 2,35 milioane de abonați.
Totul în contextul în care nu a existat niciun anunț BBC sau o declarație publică de la Palatul Buckingham. Readovka afirma că are un document, de proveniență necunoscută, care a fost postat lângă o fotografie a regelui. "Următorul anunț este făcut prin comunicații regale. Regele a murit pe neașteptate ieri după-amiază", au scris cei de la Readovka. Documentul era datat în 18 martie 2024. Asta era tot.
Se pare că acel document, al cărui creator este necunoscut, a fost modelat după anunțul Palatului cu privire la moartea Reginei Elisabeta, care spunea: "Regina a murit în pace la Balmoral în această după-amiază".
Culmea e că știrea a ajuns și în alte țări. Zvonul a devenit ulterior popular și în Ucraina, unde a fost repostată de un post de televiziune de top. De asemenea, a călătorit până în Tadjikistan, unde Asia-Plus, cea mai mare instituție de presă independentă, a scris un articol despre asta.
Se pare că alți jurnaliști ruși abia mai târziu s-au prins că informația era una falsă. Gazeta.Ru a scris inițial pe Twitter: "Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a murit. Acest lucru este raportat de Palatul Buckingham. Monarhul avea 75 de ani. El a fost recent diagnosticat cu cancer".
Dar a fost editat ulterior pentru a adăuga: "În același timp, nu s-a scris nimic despre asta în presa oficială britanică. Cel mai probabil, informațiile sunt false".
Ulterior, un jurnalist rus de top a publicat articolul, scriind: "Nu pot spune dacă este adevărat sau nu". Mai târziu el a sugerat că site-ul Palatului Buckingham ar fi putut fi "piratat".
În cele din urmă, agenția de știri de stat rusă Tass a făcut lumină în acest caz scriind: "Regele Charles al III-lea continuă să-și îndeplinească îndatoririle oficiale și să participe la angajamente private". Abia după s-au convins rușii că au avut din nou parte de propagandă pe pâine, nu de informații adevărate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu