Regele Charles al III-lea a mulţumit publicului pentru sprijinul manifestat de la moartea mamei sale, regina Elisabeta a II-a

Regele Charles al III-lea a mulţumit publicului pentru sprijinul manifestat de la moartea mamei sale, regina Elisabeta a II-a
Regele Charles al III-lea a mulţumit publicului pentru sprijinul manifestat de la moartea mamei sale, regina Elisabeta a II-a

Regele Charles al III-lea le-a mulţumit duminică seară tuturor celor care l-au susţinut pe el şi pe familia lui de la moartea, pe 8 septembrie, a mamei sale, regina Elisabeta a II-a, ale cărei funeralii luni se anunţă grandioase, cu o mulţime uriaşă şi demnitari veniţi din întreaga lume, notează AFP.

În timp ce doliul naţional care a urmat decesului suveranei se apropie de final, noul rege le-a mulţumit într-un comunicat 'tuturor acestor nenumărate persoane' care şi-au manifestat sprijinul.

La Londra, Edinburgh, Hillsborough şi Cardiff, noi (el şi soţia sa) am fost emoţionaţi peste măsură de toţi cei care şi-au dat osteneala să vină să aducă un omagiu serviciului întregii vieţi al iubitei mele mame, regretata regină', el a scris el.

Mai devreme în cursul serii, la orele 20.00 (19.00 GMT), Regatul Unit a a păstrat un minut de reculegere în memoria Reginei Elisabeta a II-a. Guvernul britanic a invitat publicul să participe la un Moment Naţional de Reculegere acasă, în pragul uşii sau pe străzi, ori la evenimente ale comunităţii şi priveghi. Suverana, care a murit la 96 de ani, a fost extrem de populară după 70 de ani de domnie, o longevitate fără precedent în istoria Marii Britanii.

Atât de mult încât zeci sau chiar sute de mii de oameni au stat la coadă, până la mai bine de 24 de ore, noapte şi zi, de miercuri pentru a se reculege în faţa sicriului său, expus la Westminster Hall, cea mai veche sală a parlamentului britanic.

Vezi și - VIDEO: Marea Britanie, redusă la tăcere vreme de un minut, duminică seara

Regatul Unit a păstrat un minut de reculegere duminică seară, la ora 22:00 a României, în memoria Reginei Elisabeta a II-a care a decedat la 8 septembrie după mai bine de 70 de ani de domnie, conform Agerpres.

Guvernul britanic a invitat publicul să participe la un Moment Naţional de Reculegere acasă, în pragul uşii sau pe străzi, ori la evenimente ale comunităţii şi priveghi. Acest moment de reculegere a avut loc în ajunul funeraliilor de stat ale suveranei decedate la 96 de ani. Vezi video aici!

Citește și - Africa de Sud vrea înapoi diamantul de pe sceptrul Reginei Elisabeta: ”Furat în vremea colonială”

Africa de Sud cere ca Regatul Unit să îi returneze cel mai mare diamant brut cunoscut din lume, care se află în sceptrul regretatei Regine Elisabeta a II-a.

După moartea monarhului, cererile de returnare a prețiosului obiect, cunoscut sub numele de Marea Steaua Africii sau Cullinan l, s-au înmulțit. Uriașul diamant se află la capătul unui sceptru care a aparținut Reginei și face parte dintr-un diamant mai mare care intrat în posesia Familiei Regale după ce a fost extras în Africa de Sud în 1905, când țara se afla sub stăpânire britanică.

Cererile pentru returnarea diamantului Cullian și a altor diamante s-au intensificat după moartea Elisabetei și mulți sud-africani consideră că posesia de către Marea Britanie a bijuteriilor este ilegitimă.

”Mineralele din țara noastră și din alte țări continuă să îmbogățească Marea Britanie”

”Diamantul Cullinan trebuie returnat în Africa de Sud imediat”, a declarat activistul Thanduxolo Sabelo presei locale: ”Mineralele din țara noastră și din alte țări continuă să îmbogățească Marea Britanie în detrimentul poporului nostru”. Peste 6.000 de oameni au semnat o petiție pentru a cere ca Marea Steaua Africii să fie returnată și expusă într-un muzeu din Africa de Sud. Un membru al parlamentului țării, Vuyolwethu Zungula, a cerut guvernului său ”să caute despăgubiri pentru toate daunele făcute de Marea Britanie”.

Potrivit Royal Collection Trust, care supraveghează colecția familiei regale britanice, diamantul Cullinan a fost prezentat regelui Edward al VII-lea (monarhul britanic al vremii) în 1907, la doi ani după descoperirea sa într-o mină privată din vechea provincie din Transvaal, în Africa de Sud. Vezi continuarea aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel