Miercuri, 5 iulie, Scoția marchează încoronarea regelui Charles al III-lea și a soției sale Camilla cu o mare procesiune și o slujbă de mulțumire, unde regelui i se vor înmâna „Onorurile Scoției”, cele mai vechi bijuterii ale coroanei Marii Britanii.
Charles și Camilla au fost încoronați în Westminster Abbey din Londra în luna mai, în fața a aproximativ 100 de lideri mondiali, la cel mai mare eveniment al Marii Britanii din ultimele șapte decenii.
Charles, în vârstă de 74 de ani, i-a succedat mamei sale ca monarh al Regatului Unit și al altor 14 domenii când regina Elisabeta a murit în septembrie 2022.
Anglia și Scoția au avut monarhi diferiți până când coroanele au fost unite în anul 1603, de aceea există sărbătoare separată pentru a anunța încoronarea sa.
Mulțimile s-au adunat pe celebra stradă Royal Mile din Edinburgh, unde va avea loc o Procesiune a Poporului, care implică aproximativ 100 de persoane reprezentând diverse aspecte ale vieții scoțiene, și o Procesiune Regală.
La slujba de mulțumire în Catedrala St Giles a orașului, lui Charles i se vor oferi onorurile Scoției - bijuteriile istorice ale coroanei scoțiene.
Acestea includ Coroana Scoției, făcută pentru regele scoțian James al V-lea în 1540 și folosită pentru încoronarea Mariei, Regina Scoției, în 1543 și Sceptrul, despre care se crede că i-a fost dat lui Iacob al IV-lea de către Papa Alexandru al VI-lea în 1494.
De asemenea, regalia prezintă noua sabie Elizabeth, numită după mama sa și făcută să o înlocuiască pe cea dată lui Iacob al IV-lea din Scoția de către Papa Iulius în 1507, dar acum prea fragilă pentru a fi folosită.
„Onorurile Scoției au o semnificație istorică imensă, fiind prezente la multe evenimente ceremoniale majore în ultimii 500 de ani”, a spus primul ministru al Scoției, Humza Yousaf.
„Concepută și realizată cu grijă de unii dintre cei mai buni artizani ai Scoției, Sabia Elizabeth este un omagiu potrivit pentru regretata regină, în timp ce Scoția se pregătește să-l întâmpine pe noul rege.”
Piatra Destinului, un simbol al națiunii scoțiene adusă în Anglia în secolul al XIII-lea și revenită în Scoția în 1996, va fi mutată în catedrală pentru slujbă.
Lui Charles i se vor alătura fiul său cel mai mare, Prințul William, și soția sa Kate.
Ca și la încoronare, vor exista și proteste, pe Royal Mile, ale oponenților monarhiei, sondajele sugerând că monarhia este mai puțin populară în Scoția decât în restul Regatului Unit.
Problema independenței Scoției este, de asemenea, o problemă politică proeminentă, iar unii care susțin secesiunea își doresc și un șef de stat ales, potrivit Reuters.com.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News