Regele Charles al Marii Britanii ține primul discurs în fața poporului, după moartea Reginei Elisabeta a II-a.
Regele Charles al Marii Britanii a sosit vineri după-amiază la o bază militară de lângă Londra, revenind din Scoţia pentru a rosti un discurs adresat poporului, după ce mama sa, regina Elisabeta a II-a, a murit, relatează Agerpres, citând Reuters.
Charles, purtând un costum închis la culoare şi cravată neagră, şi soţia lui, Camilla, au urcat într-o maşină oficială a Casei Regale britanice după coborârea din avion, pentru a se îndrepta către Palatul Buckingham, unde a fost întâmpinat de mii de oameni.
Primul discurs către naţiune al regelui Charles în calitate de nou monarh al Marii Britanii va fi difuzat la ora locală 18:00, a anunţat vineri Palatul Buckingham, în urma decesului reginei Elisabeta, survenit joi.
"Acea promisiune de a servi țării întreaga viață o reînnoiesc astăzi. În Commonwealth și în întreaga lume există un sentiment de recunoaștere față de anii în care mama mea i-a servit pe oameni. În 1947, la 21 de ani, a promis către Commonwealth să își dedice viața, fie ea scurtă sau lungă, în a servi poporul. A fost mai mult de o promisiune. A fost un angajament profund, a făcut sacrificii pentru a-și face datoria. Nu a lipsit niciodată în vremuri de schimbare, progres, dar și în vremuri de pierderi. Afecțiunea și respectul pe care l-a inspirat au devenit un simbol al perioadei în care a domnit. A combinat aceste calități cu căldură și o abilitate extraordinară de a vedea tot ce este mai bun în oameni.
Mă înclin în fața amintirii mamei mele și îi onorez perioada în care a domnit. Împărtășesc dincolo de orice cuvinte cu voi această pierdere. Când Regina a urcat pe tron lumea încă se confrunta cu consecințele celui de Al Doilea Război Mondial. În ultimii 70 de ani am văzut societatea noastră, instituțiile statului s-au schimbat, dar în pofida tuturor provocărilor și schimbărilor care au urmat, sunt mândru că națiunea a prosperat și a înflorit. Valorile noastre au rămas și trebuie să rămână constante. Datoriile monarhiei au rămas. Rolul monarhului rămâne prin valorile pe care le inspiră.
Indiferent unde locuiți, în Marea Britanie sau în teritoriile din întreaga lume și indiferent care sunt credințele voastre, vă voi servi cu loialitate, respect și iubire, așa cum am făcut întreaga viață. Viața mea se va schimba, desigur, pe măsură ce îmi voi prelua noile responsabilități. Nu va mai fi posibil pentru mine să dedic atât de mult timp și energie acțiunilor de caritate de care mi-a păsat atât de mult, dar munca importantă va continua în mâinile altora.
Este o perioadă de schimbare pentru familia mea. Mă bazez pe sprijinul soției mele Camilla. Ea devine Regina Consoartă, ca semn de recunoștință pentru devotamentul din acești 17 ani de căsătorie. Moștenitorul meu William poartă acum titlurile care au însemnat atât de mult pentru mine, mă va succeda ca Duce de Cornwell. Astăzi sunt mândru să-l numesc Prinț de Wales, titlu pe care l-am purtat cu atât de multă fericire, atât de mult timp din viața mea. Cu Kate lângă el, va continua să inspire țara noastră.
Vreau să îmi exprim iubirea mea pentru Harry și Meghan, pe măsură ce continuă și să-și construiască viața peste ocean. În următoarele săptămâni să o lăsăm pe mama să se odihnească. În numele întregii mele familii, pot doar să ofer cele mai sincere mulțumiri pentru condoleanțele și sprijinul vostru. Înseamnă mai mult pentru mine decât aș putea să exprim vreodată.
Către draga mea mamă, pe măsură ce îți începi ultima călătorie pentru a te alătura tatălui meu, îți spun doar atât: Mulțumesc. Îți mulțumesc pentru iubire și devotamentul față de familia noastră, și pentru familiile acestor națiuni pe care le-ai servit, atât de mult devotament în toți acești ani.", a spus Regele Charles.
Cum spunem „corect” în limba română: Regele Charles al III-lea sau Regele Carol al III-lea? Mircea Dumitru (specialist în filosofia limbajului, membru al Academiei Române) și Ștefan Colceriu (Institutul de Lingvistică al Academiei Române „Iorgu Iordan - Al. Rosetti”) ne oferă răspunsul.
"În această speță avem o chestiune mai generală și una mai particulară. Cea generală este că avem parte de rigori diplomatice și reguli de protocol foarte clare, mai ales la monarhiile foarte puternice și vechi, cum este cazul Marii Britanii. Ar trebui păstrat numele Charles, pentru că acesta este numele lui.
Pe de altă parte, noi îi spuneam întotdeauna Prințul Charles. Noi nu i-am spus niciodată Prințul Carol. Ar fi neobișnuit să românizăm numele exact acum, când devine rege. Opinia mea este ca ar fi foarte bine să păstrăm exact cutuma britanică, deci să îi spunem Regele Charles.
Cu toate acestea, nu poți să îi impui nimănui. Dacă sunt unii români care vor să îi spună Carol, aceasta este opțiunea și preferința personală a fiecăruia. Nici lui William nu o să îi spunem Wilhelm, mai ales că nici măcar nu este un nume din onomastica românească obișnuită. Îi vom spune William, acesta fiind un argument în plus ca să păstrăm forma fonetică a numelui care este cea din limba originală. Nici Regelui Mihai I nu i se spunea Regele Michael I, pentru că ei păstrau numele românesc. Pe bază de simetrie și pe bază de considerente legate de protocol trebuie să păstrăm aceste rigori, chiar dacă nu sună foarte românește. Până la urmă el este regele britanicilor, nu al românilor", a declarat Mircea Dumitru, membru corespondent al Academiei Române, profesor de filosofie al Universității din București și specialist în filosofia limbajului, pentru DC News. Vezi mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu