Regele Felipe al VI-lea a declarat că Pedro Sanchez va conduce guvernul interimar

Pedro Sanchez, premierul Spaniei. Sursa Agerpres
Pedro Sanchez, premierul Spaniei. Sursa Agerpres

Începând de marţi, premierul Pedro Sanchez are responsabilitatea de a conduce un guvern interimar. Acesta va rămâne în funcție până când va fi surmontat impasul politic provocat de rezultatul alegerilor parlamentare de duminică, potrivit AFP.

'Declar demiterea, din funcţia de şef al guvernului, a lui Pedro Sanchez Perez-Castejon, care va rămâne în funcţie' în fruntea unui guvern interimar pentru a gestiona afacerile curente 'până când noul şef al guvernului îşi va prelua mandatul', a precizat şeful statului, regele Felipe al VI-lea, în Monitorul Oficial.

Votul de duminică nu a reuşit să producă o majoritate, aruncând Spania într-un blocaj politic şi ridicând spectrul unor noi alegeri. Partidul Popular (PP), condus de conservatorul Alberto Núnez Feijóo, a ieşit pe prima poziţie, câştigând 136 de locuri dintr-un total de 350 în legislativ, dar rămâne departe de majoritatea absolută de 176 de parlamentari, chiar şi cu sprijinul celor 33 de parlamentari ai partidului de extremă dreapta Vox, singurul său aliat potenţial.

Pretinzând dreptul de a guverna în minoritate în calitate de câştigător al alegerilor, Feijóo a început luni discuţiile cu mai multe partide, dar încercările sale par sortite eşecului, deoarece Vox este un paria pentru celelalte partide. Naţionaliştii basci din PNV i-au spus deja conservatorului luni seara că nu doresc să discute cu el.

Cu mai puţini parlamentari decât blocul de dreapta şi extrema dreaptă, Partidul Socialist al lui Sanchez (PSOE, 122 de parlamentari) şi aliaţii săi radicali de stânga din Sumar (31 de locuri) păstrează în mod paradoxal şansa de a rămâne la putere, deoarece sunt mai capabili să obţină sprijinul partidelor basce şi catalane, care îşi susţin deja guvernele în mod regulat în Parlament.

Cea mai mare provocare pentru stânga va fi să asigure abţinerea partidului separatistului catalan Carles Puigdemont, Junts per Catalunya (JxCat), care s-a opus în mod constant executivului de stânga în ultimii ani.

Sumar a anunţat luni că l-a instruit pe unul dintre oficialii săi din Catalonia să înceapă discuţiile cu Junts, care a ajuns să aibă o influenţă decisivă prin cei şapte deputaţi ai săi.

Dacă toate aceste condiţii sunt îndeplinite, Sanchez ar putea aduna 172 de parlamentari în jurul său, adică mai mulţi decât liderul PP, ceea ce ar fi suficient pentru el într-un al doilea vot de învestitură, unde este necesară doar o majoritate simplă.

Cu toate acestea, cele două blocuri rămân suspendate de numărarea buletinelor de vot ale spaniolilor din străinătate, care va începe vineri şi ar putea dura câteva zile. Conform presei, aceste buletine de vot ar putea schimba locurile într-un fel sau altul în provinciile în care foarte puţine voturi separau partidele de stânga şi de dreapta, potrivit Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel