Regele Iordaniei Abdullah al II-lea s-a declarat în favoarea creării unei alianțe militare în Orientul Mijlociu similar cu NATO. ”Aș fi unul dintre primii oameni care vor sprijini o NATO în Orientul Mijlociu”, a spus Abdullah într-un interviu.
Regele Iordaniei Abdullah al II-lea a spus că va sprijini formarea unei alianțe militare din Orientul Mijlociu similară NATO și că aceasta poate fi realizată cu țări care au aceleași opinii.
Regatul lucrează activ cu NATO și se consideră partener al alianței, după ce a luptat ”umăr la umăr” cu trupele NATO timp de decenii, a declarat monarhul pentru CNBC.
”Mi-ar plăcea să văd mai multe țări din zonă intrând în acest proiect”, a spus el.
”Aș fi unul dintre primii oameni care ar sprijini o NATO din Orientul Mijlociu”, a spus Abdullah.
Dar viziunea unei astfel de alianţe militare trebuie să fie foarte clară, iar rolul acesteia să fie bine definit, a adăugat el.
”Declarația de misiune trebuie să fie foarte, foarte clară. Altfel, derutează pe toată lumea”, a spus el.
Jordan’s King Abdullah II tells CNBC’s @_HadleyGamble he “would be one of the first people to endorse a Middle East NATO” pic.twitter.com/jcKWzwLJKZ
— CNBC International (@CNBCi) June 24, 2022
Pe lângă potențiala securitate și cooperare militară, țările din Orientul Mijlociu încep să lucreze împreună pentru a aborda provocările care au apărut în urma războiului din Ucraina, a spus regele.
”Ajutați-vă reciproc”, a subliniat el, ”ceea ce, cred, este foarte neobișnuit pentru regiune”.
Prețurile energiei și ale materiilor prime au crescut în urma invaziei neprovocate de către Rusia a Ucrainei. Iordania este un importator de energie, dar Abdullah a remarcat că o națiune cu petrol, dar fără grâu va avea nevoie și de ajutor.
Conflictul israelo-palestinian, de exemplu, are potențialul să deraieze planurile și cooperarea în Orientul Mijlociu. ”Dacă nu vorbesc între ei, asta creează nesiguranțe și instabilitate în regiune care vor afecta proiectele regionale”, a spus el pentru CNBC.
Rolul Iranului în regiune este, de asemenea, un semn de întrebare.
”Nimeni nu vrea război, nimeni nu vrea conflict, dar rămâne de văzut dacă țările din Orientul Mijlociu pot lucra spre o viziune în care prosperitatea este numele jocului”, a adăugat el.
Mai exact, Iordania se confruntă cu provocări din cauza costurilor energiei, a deficitului de apă și a afluxului de refugiați.
Iordania a anunțat recent un plan pe 10 ani pentru a-și relansa economia lent și pentru a reduce nivelurile ridicate ale șomajului. Viziunea modernizării economice urmărește să creeze locuri de muncă pentru un milion de iordanieni și să stimuleze creșterea economică în regat.
Citește și...
Regele Abdullah a informat printr-o scrisoare oficială că Prințul Hamzah nu a reușit să „se întoarcă pe calea cea bună”. Regele Iordaniei a făcut publică ruptura regală cu fratele său vitreg și a oficializat arestul la domiciliu al fostului prinț moștenitor, numindu-l „eratic” într-o scrisoare fără precedent, scrisă pe un ton dur, publicată joi.
Regele Abdullah al II-lea a scris în scrisoare că a aprobat măsuri de reținere a prințului Hamzah în palatul său și i-a restricționat comunicațiile și libertatea de mișcare, invocând „comportamentul și aspirațiile neregulate” ale fratelui său vitreg.
„Îi vom oferi lui Hamzah tot ceea ce are nevoie pentru a trăi o viață confortabilă, dar nu va avea spațiul de care a abuzat cândva pentru a jigni națiunea, instituțiile ei și familia sa și nici pentru a submina stabilitatea Iordaniei”, a spus regele, citat de Times of Israel.
Regele Abdullah încercase să stabilizeze ruptura din cadrul familiei, în parte pentru a proteja imaginea familiei regale hașemite. Condamnarea aspră a fratelui său vitreg în mediul public este o mișcare potențial riscantă. Hamzah s-a bucurat de o popularitate considerabilă, în special în rândul triburilor iordaniene, în mod tradițional fiind o bază de sprijin pentru monarhie.
Anunțul a marcat cel mai recent capitol din conflictul și intrigile de la palat, aflate în curs de desfășurare. Mezinul familiei regale a fost plasat sub o formă de detenție, pentru ca mai apoi disputele interne ale familiei regale să se răspândească în public într-o manieră fără precedent.
Doi foști oficiali au fost condamnați la 15 ani de închisoare în iulie, după ce au fost găsiți vinovați de conspirație pentru a-l detrona pe rege în favoarea Prințului Hamzah, care a scăpat de urmărirea penală în favoarea arestului la domiciliu.
Abdullah și Hamzah sunt fiii regelui Hussein, care a condus Iordania timp de aproape o jumătate de secol înainte de moartea sa în 1999. Abdullah l-a numit pe Hamzah prinț moștenitor la succesiunea sa, dar l-a deposedat de titlul în 2004.
Citește mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci