În anul 2016 un moment deosebit de important pentru istoria și cultura română îl reprezintă cei 75 de ani de la înființarea Fundației Culturale Regale „Regele Mihai I”. De aceea, ICR Istanbul organizează un eveniment despre regalitate prin vizionarea unui documentar despre moștenirea Regilor României, realizat de Camelia Csiki, TVR, prezentator, realizator și producător al emisiunii “Ora Regelui”. Documentarul are o durată de 50 de minute și va fi proiectat în data de 15 decembrie 2016, la Muzeul Pera din Istanbul.
"Regele Mihai este una dintre cele mai importante personalităţi-punte între România şi alte țări. Prin celebrarea acestei mari figuri naţionale, atragem atenţia asupra legăturilor istorice și culturale create de-a lungul timpului. De asemenea, punem în evidenţă şi rolul de promotor cultural al Regelui, prin intermediul Fundaţiei Regale.
Pe lângă aceasta, proiectul actualizează o recomandare a ,,Stategiei multianuale a ICR pentru perioada 2016-2019”, privitoare la aniversarea Fundaţiei Culturale Regale ,,Regele Mihai I”.
Nu în ultimul rând, anul acesta aniversăm 135 de ani de Regalitate în România, dată pe care dorim să o marcăm și la Istanbul", se precizează într-un comunicat al ICR.
Camelia Csiki, cea care semnează în 2015 documentarul “REGELE MIHAI – 93 de ani de istorie” este un jurnalist de prestigiu al Televiziunii Române. Licențiată în drept, Criminalistică și Filologie – istorie, realizatoarea postului național s-a perfecționat în redacția BBC și în cea a Radio Nostolgia Toronto- Canada. Are o experiență profesională demnă de toată lauda. Este prezentator, realizator și producător al emisiunii “Ora Regelui” – TVR1, TVR Internațional, TVR și un important membru în echipa Știrilor TVR. Camelia Csiki a relizat numeroase dintre Reportajele Jurnalului, materiale inedite, în exclusivitate pe diverse teme și care au adus audiențe importante. Recunoașterea pentru calitatea și utilitatea materialelor realizate de jurnalista TVR au venit prin divrese premii și distincții primite de-a lungul anilor: Premiul Asociației profesionșitilor de Televiziune pentru documentar istoric – pentru documentarul Mihai I al Romaniei, Medalia Mihai I pentru Loialitate – oferită de Majestatea Sa, Regele Mihai, pentru reflectarea corectă a Istoriei Romaniei, reportajele TV realizate în ultimii ani și pentru campania “Salvați-o pe Lucica”, Premiul Asociaţiei Profesioniştilor de Televiziune din România pentru documentar politic « Din culisele unui summit Nato», Bursă Freedom House JTI - un stagiu în redacția BBC. Camelia Csiki a semnat numeroase filme documentare, care au făcut încojurul lumii, cele mai multe dintre ele despre regii, principesele și viața familiei regale.
Documentarul despre moștenirea Regilor României, vizionat la Muzeul Pera
Documentarul va fi vizionat într-unul dintre cele mai frumoase muzee din Istanbul: Pera. Este un muzeu privat de artă, construit în anul 1893. Deschis publicului în 2005, se află în incinta fostului Hotel Bristol, operă a arhitectului Achille Manoussos.
Muzeul Pera din Istanbul are trei colecții permanente: instrumente de măsurat anatoliene, Artă Orientală și o expoziție de ceramică. Expoziția de Artă Orientală are peste 300 de picturi, inclusiv tablorui aparținând unor artiști europeni, care s-au inspirat din lumea otomană, din sec XVII – XIX. Printre cele mai importante se află pictura lui Osman Hamdi Bey, definit de istoricii de artă drept un “orientalist”. Cel mai cunoscut tablou al său, “Instructorul de țestoase” – se găsește aici.
Pe lângă expoziții, Muzeul Pera găzduiește o serie întreagă de numeroase evenimente culturale și artistice. La primul etaj este dotat cu un magazin de artă și o cafenea, dar și un loc amenajat special pentru copii.- transmite ICR Istanbul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu