"Traian Băsescu joacă ultimul rol principal al unui serial care a început cu ocupaţia sovietică în 1944, şi din care asistăm acum la ultimul episod"- aceasta este concluzia unei analize devastatoare a regimului programat să eșueze. Regimul lui Traian Băsescu, care se declara unul pentru "desființarea sistemului ticăloșit", a reușit să marcheze patru mari eșecuri: mica corupție este mai mare, accentuarea trocului politic, solidarizarea forțelor anti-reformă și lipsa formării unei echipe de lideri tineri, a unor urmași politici.
Site-ul contributors.ro a publicat o analiză a unui "dezastru politic covârșitor", în care subliniază că eșecul nu este al întregii clase politice sau al adversarilor săi, ci al lui Traian Băsescu. Președintele este cel care și-a propus "desființarea sistemului ticăloșit" și a reușit să realizeze, după nouă ani de mandat, un sistem și mai ticăloșit, scrie sursa citată.
Analiza subliniază că Traian Băsescu, în nouă ani, a bifat patru MARI EȘECURI:
- "a avut impact nul sau negativ asupra micii corupţii, cea care este, de fapt, mult mai mare decât „marea” corupţie", care "este rezultatul unei focalizări exclusive pe acţiuni la nivel global, sistemic, naţional, în detrimentul preocupării faţă de cetăţean, de comunităţile locale sau regionale. (…) Rezultatul este un impact foarte superficial, practic insesizabil, la nivelul vieţii de zi cu zi a cetăţenilor, ceea ce a condus, inevitabil, la dezastrul electoral din 2012. Avem de a face cu o viziune politică de tip „Casa Poporului”.
- "a accentuat, în loc să atenueze, mecanismele oculte de negociere şi troc politic, între autoritatea centrală şi interesele locale şi regionale (…) Rezultat: ţara este mai baronizată ca acum 10 ani". Această problemă, a marii corupții, este "rezultatul unei abordări fundamental centralizatoare, prin care preşedintele a încercat să pună capac intereselor locale şi regionale, considerate, a priori, dăunătoare procesului democratic. Aceste interese sunt însă o realitate ireductibilă a politicii multor state, nu doar doar a celei româneşti, şi au găsit alte căi de a se manifesta, cu rezultatul unei înrădăcinări şi mai puternice a clientelei şi trocului politic în spatele uşilor închise".
- "abordarea confrontaţională, de luptă cu „sistemul ticăloşit” a condus la o întărire a poziţiilor defensive şi conservatoare şi la o sudare şi solidarizare puternică a forţelor anti-reformă". Acesta este rezultatul "unei abordări revoluţionare, de luptă cu sistemul ticăloşit".
- "nu a creat o echipă, o comunitate, sau un consens pro-reformist, ci a lăsat în urmă un vid organizatoric absolut, populat doar cu intelectuali necarismatici propulsați din fotoliile lor academice mai mult de disperare decât de vreun calcul sau strategie coerentă, asumată consensual de o echipă sudată. Dl Băsescu nu are niciun urmaş politic, făcând întregul efort total nesustenabil", iar acesta este rezultatul unei abordări autoritare, ostilă conceptului de muncă în echipă, sau dezvoltării unei politici de cadre sustenabile. Preşedintele nu a crescut o generație de lideri tineri, din care să se poată selecta, ulterior, urmașii săi politici. Nu există o echipă, o comunitate vie, o nouă generație căreia să-i poată fi predată ștafeta. Avem de a face cu o viziune politică de tip autoritar".
Alternativa la abordarea "comunistă" a lui Traian Băsescu ar fi o abordare antreprenorială, "focalizată pe oameni şi pe drepturile, nevoile şi interesele lor".
Concluzia articolului este că Traian Băsescu "joacă ultimul rol principal al unui serial care a început cu ocupaţia sovietică în 1944, şi din care asistăm acum la ultimul episod. Dacă învăţăm lecţiile care se impun, prezentul eşec poate deveni o mare oportunitate de reînnoire a mentalităţilor, prin eliberarea de sistemul de valori ineficiente şi criminale ale comunismului, şi îmbrăţişarea unei noi culturi bazate pe implicare şi pe iniţiativă individuală".Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu