EXCLUSIV  Regina Elisabeta a II-a a murit. H.D. Hartmann: Putem asista, anul viitor, la distrugerea acestui regat. Nimeni nu va putea salva Marea Britanie

Sursa foto: Facebook The Royal Family
Sursa foto: Facebook The Royal Family

H. D. Hartmann, analist de politică externă, a comentat breaking news-ul care a îndoliat Marea Britanie - "Regina a murit".

"Decesul suveranei britanice Elisabeta a II-a, la 70 de ani de la încoronarea sa, reprezintă un eveniment major pentru istoria Marii Britanii.  (...) Se închide perioada elisabetană care a fost martoră prăbuşirii Imperiului Britanic. În timpul domniei sale, imperiul a dispărut. Ea preia tronul lăsat prin moartea tatălui său într-un imperiu deasupra căruia nu apunea niciodată soarele.

Pleacă, închizând cei 70 de ani de domnie, fără imperiu, regina unui regat şi şefa de stat a Commonwealth - a unei rămăşiţe organizatorice prin care naţiunile care şi-au declarat independența dar au vrut să rămână cu ea ca şef de stat au format această organizaţie. În rest, imensitatea imperiului, resursele sale, imperialele sale reprezentări s-au stins, de-a lungul acestei domnii.

Este interesant de observat că mărirea şi creşterea Imperiului Britanic a început cu prima perioadă elisabetană şi decăderea şi dispariţia imperiului s-a întâmplat în cel de-al doilea episod elisabetan, cel care se încheie prin moartea suveranei Elisabeta a II-a.

Din punct de vedere al politicii externe şi al geopoliticii, moartea Reginei pare a nu influenţa deciziile Guvernului de la Londra. Dar să nu uităm că Londra nu este numai un guvern ales democratic, nu este numai un vot sec şi rece. Marea Britanie înseamnă simboluri, înseamnă o instituţie monarhică fundamentală, formatorii gândirii politice a umanităţii. 

"Nimeni nu va putea salva Marea Britanie"

Aş enumera trei elemente dintre cele de geostrategie pe care Regina Elisabeta a II-a, prin dispariţia sa, le lasă ca moştenire. Primul este  acest război atroce al Rusiei împotriva Ucrainei, unde Marea Britanie a investit absolut toate resursele sale de imagine, de democraţie, resursele sale politice, capitalul său internațional pentru a sprijini Ucraina. Nu mai are puterea de acum 100 de ani să se opună Imperiului Ţarist, dar Marea Britanie a dovedit că a menţinut linia istorică a rivalităţii cu Rusia.

Al doilea element care este foarte important (...) Putem asista anul viitor, după dispariţia suveranei Elisabeta a II-a, la distrugerea acestui Regat pentru că va avea loc un vot secesionist, un referendum de independență al Scoţiei faţă de Marea Britanie. Iată cum istoria închide etape şi închide, într-un mod simbolic, momente de dezvoltare. Elisabeta I, prin lipsa ei de copii, lasă şi deschide calea construcţiei Regatului Unit al Marii Britanii. Elisabeta a II-a, după moartea sa, nu are ce să mai facă şi nimeni nu va putea salva Marea Britanie de o secesiune dorită de scoţieni astăzi.

Iar al treilea element, cel mai important pentru Marea Britanie: începe secolul asiatic. Acolo unde ea a fost imperiu de nebătut, Marea Britanie încearcă, astăzi, doar mici momente de raliere şi de revigorare, de reamintire a puterii pe care a avut-o. Creşterea noi puteri economice chineze reprezintă, din punctul de vedere al Marii Britanii, o reducere a influenţei sale. Vom vedea dacă Marea Britanie, prin noua politică adoptată cu Australia şi cu SUA va putea să îşi reaserteze autoritatea sa fundamentală în Asia. Specialiştii spun că nu. Epoca imperiului britanic s-a încheiat", a explicat H.D.Hartmann.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel