Regina Elisabeta a recunoscut care sunt motivele pentru care ar abdica. Ce spun experții regali.
Regina Elisabeta este cel mai longeviv monarh britanic, cu 69 de ani de domnie și 95 de ani de viață pe care i-a împlinit în luna aprilie.
După ce a împlinit 90 de ani, Regina Elisabeta i-a făcut verișoarei sale o dezvăluire care a șocat pe toată lumea și i-a detaliat singurele două circumstanțe care ar forța-o pe Majestatea Sa să abdice de la tron.
Regina Elisabeta a urcat pe tronul Marii Britanii la vârsta de 25 de ani, în februarie 1952 și de atunci și-a deditat întreaga viață datoriei regale și țării.
Chiar dacă la un moment dat s-a zvonit că Regina Elisabeta va abdica în momentul în care va împlini 95 de ani, lucrurile nu au stat așa, experții regali au susținut că este puțin probabil ca monarhul să abdice vreodată de tron, datorită jurământului de serviciu pe tot parcursul vieții.
Totuși, un biograf a dezvăluit că cele două circumstanțe care ar conduce-o la decizia de abdicare.
Autorul Matthew Dennison a scris o nouă biografie despre Regină, iar în carte a declarat că regina "nu are în vedere abdicarea" decât în două situații.
"În al nouălea deceniu, Elizabeth a continuat să se dedice acelorași principii. I-a spus verișoarei sale Margaret Rhodes că doar: dacă am Alzheimer sau dacă am un accident vascular cerebral", a scris el, potrivit express.com.uk.
Însă, în anul 2003, la pensionarea sa ca arhiepiscop de Canterbury, i-a explicat lui George Carey că nu poate să abdice: "Nu voi face asta. Voi continua până la capăt".
Experții regali au declarat cu fermitate că Regina nu va abdica niciodată și au susținut asta chiar și după moartea Prințului Philip, în luna aprilie 2021.
Istoricul regal Hugo Vickers a spus și el că: "Vă pot asigura că Regina nu va abdica. Există toate indicațiile că Regina are o sănătate extrem de bună și, cu noroc, va continua să fie Regina noastră cât mai mult timp posibil".
"Nu va abdica niciodată. Regina va fi Regina până în ziua în care va muri în opinia mea. Desigur că va fi", a spus expertul regal Robert Jobson.
Odată cu urcarea pe tron, la vârsta de 21 de ani, Suverana a jurat să își consacre viața în slujba Coroanei și a Commonwealth-ului. În timpul jurământului, ea a promis că va guverna Regatul Unit și Commonwealth-ul conform legii, că va exercita dreptatea cu milă și că va întreține Biserica Angliei.
Într-un discurs difuzat la radio de la Cape Town, prințesa a spus: "Declar în fața ta că toată viața mea, fie ea lungă sau scurtă, va fi dedicată slujirii tale și slujbei marii noastre familii imperiale căreia îi aparținem cu toții".
Majestatea Sa a repetat jurământul în timpul jurământului de încoronare, făcut în 1953 și la cea de-a 60-a aniversare a aderării sale, iar când asistenții superiori ai Palatului Buckingham sunt întrebați dacă este posibilă abdicarea, aceștia au același răspuns: "Viața înseamnă viață".
Prințul Charles este cel mai longeviv moștenitor al tronului britanic din istorie, deținând rolul de mai bine de 68 de ani și el va deveni rege după moartea reginei sau coborârea de pe tron.
Anul viitor, regina își va sărbători jubileul de platină, marcând 70 de ani de slujire devotată coroanei.
Biograful regal Robert Jobson a oferit un interviu inedit pentru jurnalistul Omid Scobie, în podcastul de la ABC, "The Heir Pod". și a făcut dezvăluiri neașteptate despre viitorul Coroanei, odată cu moartea Prințului Philip și despre planurile Reginei Elisabeta.
Acesta a estimat că prinţul Charles va deveni cu "cvasi-rege" şi "patriarhul familiei", iar Regina nu va abdica după moartea soţului său, prinţul Philip.
Potrivit lui Robert Jobson, chiar dacă Regina Elisabeta va domni în continuare, Prinţul Charles va prelua sarcina "vizitelor de stat" în numele ei și astfel, va exista "un orizont pentru schimbare, iar prinţul moştenitor va deveni cvasi-rege".
Expertul regal a explicat ce înseamnă cvasi-rege și susține că Prințul Charles va avea un rol intermediar, chiar dacă Familia Regală nu ar fi fericită cu acest termen.
"Prinţul Charles va prelua frâiele, cum de altfel a făcut-o şi în ultimii cinci ani, dar acum este cu adevărat patriarhul familiei, pentru că ducele de Edinburgh a murit. Clar este că Regina nu va mai face vizite de stat, astfel că, dacă prinţul Charles va merge undeva, de pildă în America, o va face în calitate de reprezentant al Reginei. E ca o vizită de stat, deşi tehnic nu ar fi", a explicat biograful regal.
Mai mult, Robert Jobson spune că, deşi Regina Elisabeta a arătat fragilă la înmormântarea Ducelui de Edinburgh, când a stat singură în capelă, "neîndoielnic îşi va continua îndatoririle şi, chiar dacă există şi posibilitatea unei regenţe, nu cred că va abdica vreodată", potrivit The Sun.
Chiar dacă Regina Elisabeta va lucra la Palatul Buckingham, aceasta nu va mai petrece nopţile acolo, iar decizia vine în contextul în care își dorește să fie mai aproape de soțul ei, Prințul Philip. Această decizie este semnul unei noi ere a domniei sale şi astfel al unor schimbări majore în rolurile regale.
Mai exact, Prinţul Charles ar putea prelua întâlnirile cu ambasadorii şi înalţii comisari la Palatul Buckingham într-un soi de "regenţă soft", în timp ce Regina îşi va relua audienţele săptămânale cu premierul britanic în contextul relaxării restricţiilor anti-COVID-19.
De altfel, Prințul Charles şi Prinţul William au preluat deja unele sarcini ale Reginei după moartea Prinţului Philip.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci