Regina Elisabeta nu a aflat timp de nouă ani despre un spion în familia regală, arată dosarele MI5

Foto: Instagram The Royal Family
Foto: Instagram The Royal Family

Documentele indică faptul că monarhul a fost informat în 1973 că Anthony Blunt era agent sovietic, deși acesta a mărturisit trădarea în 1964.

Regina Elisabeta a II-a nu a aflat timp de aproape 10 ani că Anthony Blunt, inspector al picturilor regale și membru al casei regale, a mărturisit că era agent dublu sovietic, conform unor dosare de securitate secrete dezvăluite recent.

Documentele MI5 desecretizate aruncă o lumină intrigantă asupra modului în care serviciile de securitate au păstrat cu strictețe secretul legat de faptul că istoricul de artă, membru al celebrului grup de spioni Cambridge Five, a mărturisit apartenența sa sovietică în aprilie 1964, iar dosarele sugerează că regina a fost informată abia în 1973.

Charteris a raportat că "ea a primit totul cu calm și fără surpriză"

Abia atunci, din cauza temerilor legate de starea de sănătate a lui Blunt și de posibila reacție negativă în cazul în care mărturisirea și imunitatea sa față de urmărirea penală ar fi ieșit la iveală după moarte, guvernul condus de Edward Heath a solicitat ca secretarul privat al monarhului, Martin Charteris, să o informeze complet pe regină.

Charteris a raportat că „ea a primit totul cu calm și fără surpriză: își amintea că el fusese sub suspiciune încă de la cazul Burgess/Maclean. Evident, cineva îi spusese ceva despre acest subiect la începutul anilor 1950, poate destul de curând după succesiune,” a notat Michael Hanley, directorul general al MI5, în martie 1973.

Hanley i-a îndemnat pe oficialii de la palat cu patru luni înainte să întrerupă legăturile cu Blunt, care rămăsese în funcție și fusese chiar făcut cavaler după ce mărturisise că spiona pentru ruși în timp ce era ofițer MI5. El fusese recrutat ca profesor la Cambridge în anii 1930.

Doar Charteris și adjunctul său, Philip Moore, „știau despre această chestiune la palat,” a scris Hanley în noiembrie 1972. „Charteris a considerat că regina nu știa și nu vedea niciun avantaj în a-i spune acum; doar ar fi adăugat la îngrijorările ei.” Blunt urma să se retragă la vârsta de 65 de ani. Charteris a afirmat că „regina nu era deloc atașată de Blunt și îl vedea rar.”

Blunt, care a murit la 75 de ani în 1983, a fost unul dintre "Cei Cinci de la Cambridge" care fuseseră recrutați de ruși

Dosarele, eliberate către Arhivele Naționale Britanice, sugerează că secretarul privat al reginei din acea perioadă, Michael Adeane, a fost informat doar despre intenția MI5 de a-l interoga pe Blunt în legătură cu noi dovezi în 1964, dar nu a fost informat despre mărturisirea lui Blunt până în 1967. În 1971, Ministerul de Interne i-a spus lui Hanley că „Regina nu știa nimic despre dosarul său de securitate.” Hanley a comentat ironic: „Am spus că, la moartea lui, ar putea afla multe din ziare.”

Dosarele par să pună la îndoială narațiunea anterioară din rapoartele media și cărți care sugerau că regina ar fi fost informată imediat după mărturisiri. Conform unei istorii oficiale a MI5 scrisă de Prof. Christopher Andrew, mai târziu s-a aflat că regina nu fusese complet în necunoștință de cauză, fiind informată „în termeni mai generali cu aproximativ un deceniu înainte.”

Dosarele de securitate au mai arătat că Alec Douglas-Home, care era prim-ministru în 1964, nu a fost informat până când mărturisirea nu a fost făcută publică de Margaret Thatcher în 1979. Blunt a fost lăsat să-și păstreze postul regal deoarece „interesul public mai mare era ca statutul său să rămână neschimbat.”

Blunt, care a murit la 75 de ani în 1983, a fost unul dintre "Cei Cinci de la Cambridge", alături de Kim Philby, Donald Maclean, Guy Burgess și John Cairncross, care fuseseră recrutați de ruși în timpul sau după perioada lor la Universitatea Cambridge în anii 1930 și care au ajuns în poziții de top în serviciile de informații britanice, în Ministerul Afacerilor Externe și în Whitehall, potrivit The Guardian.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel