Regina Elisabeta împlinește astăzi 95 de ani. Povestea impresionantă a Suveranei, aniversată în liniște.
Astăzi, 21 aprilie, Regina Elisabeta împlinește 95 de ani, iar aniversarea ei este cu totul diferită din cauza decesului Prințului Philip și al pandemiei de COVID-19.
Deși l-au îngropat pe Ducele de Edinburgh în urmă cu doar șase zile, iar perioada de doliu național s-a încheiat, Familia Regală a decis să-l mai țină până joi. Și chiar dacă tradițiile anuale cu ocazia zilei Reginei au fost anulate, membri familiei nu vor să o lase singură, așa că soția Prințului William, Kate Middleton, alături de alți membri ai familiei, au organizat o mică recepție pentru Regină, asigurându-se că nu va fi singură după evenimentul dureros prin care a trecut.
Născută pe 21 aprilie 1926 în Londra, Elisabeta a fost primul copil al ducelui şi ducesei de York. Deși aveau în plan o viață lipsită de griji, totul s-a schimbat odată cu abdicarea unchiului Elisabetei, regele Eduard al VIII-lea, în anul 1936.
Acela a fost momentul în care tatăl Elisabetei, Regele George al VI-lea, a urcat pe tron în locul fratelui său, iar tânăra devenea oficial moștenitoarea tronului.
Cu o educație privată, oferită acasă, pe cele mai importante domenii de care avea nevoie ca viitoare Regină, diferită deci de ceea ce învățau copiii de vârsta ei, Elisabeta a început să își asume sarcini publice încă din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial atunci când a servit în Serviciul Teritorial Auxiliar.
Când tatăl ei a murit în februarie 1952, Elisabeta a devenit regină a șaisprezece state suverane, cunoscute sub numele de Commonwealth. Acestea sunt: Regatul Unit, Australia, Canada, Noua Zeelandă, Jamaica, Barbados, Bahamas, Grenada, Papua Noua Guinee, Insulele Solomon, Tuvalu, Sfânta Lucia, Sfântul Vicențiu și Grenadine, Antigua și Barbuda, Belize și Sfântul Kitts și Nevis.
În septembrie 1939, Marea Britanie a intrat în cel de-Al Doilea Război Mondial.
Atunci, Lordul Hailsham a sugerat ca prințesele Elisabeta și Margaret să fie evacuate în Canada pentru a evita frecventele bombardamente aeriene.
Mama lor, Regina - Mamă Elisabeta, a refuzat, declarând atunci: "Copiii nu vor pleca fără mine. Eu nu-l voi părăsi pe rege. Iar regele nu va pleca niciodată". Și astfel, prințesele au rămas la Castelul Balmoral din Scoția până la Crăciunul din 1939.
În timpul războiului, s-au întocmit planuri de înăbușire a naționalismului galez prin afilierea mai strânsă a Elisabetei cu Țara Galilor, iar politicienii galezi au sugerat să fie numită Prințesă de Wales la împlinirea vârstei de 18 ani.
În primul său turneu de peste mări, în anul 1947, însoțindu-și părinții în sudul Africii și chiar în ziua în care a împlinit 21 de ani, Elisabeta a făcut o declarație incredibilă:
„Declar în fața voastră că toată viața mea, fie ea lungă sau scurtă, va fi dedicată serviciului vostru și serviciului măreței noastre familii imperială căreia îi aparținem cu toții”.
În anii 1950, ca tânără femeie la începutul domniei sale, Elisabeta a fost descrisă ca o "regină de basm" plină de farmec.
Potrivit unui sondaj YouGov din ianuarie 2014, Regina a fost cea mai admirată persoană din Regatul Unit cu 18,74 % dintre respondenți spunând că ea era persoana pe care o admirau cel mai mult, cu cel mai mare procent dintre toți candidații.
La nivel internațional, ea a fost a 17-a în topul celor mai admirate persoane din lume.
Regina Elisabeta a avut de-a lungul vieții două porecle, puse de membrii familiei. Una dintre ele este Lilibet și cea de-a doua este Shirley Temple.
Nu sunt mulți cei care știu povestea numelui "Lilibet", încă acesta are o semnificație aparte pentru Regina Elisabeta.
Povestea poreclei a început încă din copilăria Reginei, când aceasta nu putea să-ți pronunțe corect numele, așa că tatăl ei, Regele George al VI-lea, i s-a adresat exact așa.
"Lilibet este mândria mea, Margaret (n.r. sora Reginei) este bucuria mea!", a spus la acea vreme Regele George.
Porecla a fost preluată și de Prințul Philip, care a fost și ultima persoană care i s-ar fi adresat cu acest apelativ de alint Reginei.
Porecla "Shirley Temple" provine de la unchiul Elisabetei, Edward, cel care a abdicat și cel datorită sau din cauza căruia ea a devenit Regină.
El a numit-o "Shirley Temple" pentru că era „o fetiță dolofană cu părul creț", atunci când era copil.
Mai mult, numele este inspirat de actrița americană Shirley Temple, considerată un copil-minune și care a avut un succes deosebit în filmele jucate de ea în perioada copilăriei. Este actrița din istoria cinematografiei despre care se afirmă că a jucat cel mai bine rolurile de copil.
Kate Middleton a dezvăluit într-un interviu televizat din anul 2016 că fiul cel mare al lor, prințul George, îi spune Reginei "Gan Gan".
"George are doar doi ani și jumătate și el o numește Gan Gan. Ea lasă întotdeauna un mic cadou sau ceva în camera lor atunci când mergem și rămânem și asta arată doar dragostea pentru familia ei", spunea Kate Middleton atunci.
În 1947, Elisabeta s-a căsătorit cu Philip, un fost prinț al Greciei și Danemarcei, cu care are patru copii: Charles, Prinț de Wales, Anne, Prințesă Regală, Andrew, duce de York și Edward, Conte de Wessex.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu