Andaluzia vrea să autorizeze culturile de căpșuni irigate ilegal cu resurse de apă dintr-un parc natural. Bruxelles amenință cu amenzi de milioane.
Un parc național în pericol, ferme ”însetate” și dreapta spaniolă care face totul pentru a legaliza adevăratele furturi de apă. Aceasta este imaginea care iese la iveală în Andaluzia și care a determinat Bruxelles-ul să amenințe Spania cu trimiterea în justiție, raportează Agrifood.
Bătălia durează de câțiva ani și pe diverse fronturi. Pe de o parte un ecosistem prețios și fragil, Parcul Național Donana, din Andaluzia, considerat unul dintre cele mai frumoase din Europa, pe de altă parte necesitatea fermierilor de a iriga culturile de căpșuni exportate în întreaga lume, care necesită cantități mari de apă.
Între producția agricolă excesivă și secetă, însă, resursa de apă se epuizează. De aici apare un alt conflict, acela dintre cultivatorii ”originali”, care ar avea deci dreptul de acces la resursele de apa, și fermele create ulterior, care în principiu ar trebui excluse de la distribuție. Guvernul andaluz, condus de Partidul Popular de centru-dreapta (PP), cu sprijinul extremei drepte Vox, a luat parte pentru a proteja interesele acestuia din urmă.
Propunerea guvernului local, cuprinsă într-un proiect de lege, este de a extinde culturile irigate în zonă, în ciuda creșterii fragilității ecosistemului și a epuizării apei disponibile, în special a râului Guadalquivir.
Aflând de inițiativă, Bruxelles-ul amenință că va duce din nou Madridul în fața Curții de Justiție a UE, pentru a cere amenzi de milioane dacă inițiativa, apărată de guvernatorul Andaluziei Juan Manuel Moreno, va reuși să fie pusă în aplicare. Curtea de Justiție a UE a condamnat deja Spania pentru că nu a stopat extracția ilegală a apelor subterane în Doñana.
Într-o scrisoare adresată Guvernului iberic, Comisia Europeană a avertizat că consideră legislația un pericol pentru protecția parcului național. ”Dacă procesul acestei propuneri ar avea succes în termenii care au fost anunțați, s-ar produce o încălcare flagrantă a prevederilor sentinței Curții de Justiție”.
”În situație, Comisia ar lua în considerare luarea tuturor măsurilor necesare, inclusiv introducerea unui nou recurs la Curtea de Justiție pentru a solicita impunerea de sancțiuni financiare”, au adăugat oficialii europeni, potrivit sursei citate.
Este greu de spus cine va ieși învingător, dar Comisia Europeană, care face eforturi pentru sustenabilitatea ecologică și economică, riscă să piardă un joc cheie pentru credibilitatea sa.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu