Regiunea separatistă a Georgiei nu mai vrea să se anexeze la Rusia. Referendumul a fost anulat

Sursa Foto Facebook Alan Gagloev - Fostul Președinte Ostesia de Sud
Sursa Foto Facebook Alan Gagloev - Fostul Președinte Ostesia de Sud

În urmă cu două săptămâni, autoritățile din Osetia de Sud au anunțat un referendum pentru a se alătura țării conduse de Vladimir Putin.

Regiunea separatistă din Georgia, Osetia de Sud, a renunțat la referendumul privind integrarea sa în Rusia. Într-un decret emis luni, noul președinte al enclavei controlate de Moscova, Alan Gagloev, a invocat „incertitudinea consecințelor juridice ale chestiunii supuse referendumului”.

Decretul a subliniat, de asemenea, „inadmisibilitatea unei decizii unilaterale a unui referendum asupra problemelor care afectează drepturile și interesele legitime ale Federației Ruse”. 

Gagloev a ordonat „să organizeze, fără întârziere, consultări cu partea rusă cu privire la întreaga gamă de probleme legate de integrarea în continuare a Osetiei de Sud și a Federației Ruse”.

Referendum pentru apartenența la Rusia 

Pe 13 mai, predecesorul lui Gagloev, Anatoli Bibilov, care a pierdut alegerile de la începutul lunii mai, a semnat un decret prin care se cere referendumul, invocând „aspirația istorică” a regiunii de a se alătura Rusiei. „Hai să mergem acasă”, a comentat Bibilov la Telegram.

„A sosit timpul să ne unim odată pentru totdeauna, Osetia de Sud și Rusia vor fi unite. Este începutul unei povești grozave, noi”. Planurile sale au fost denunțate ca fiind „inacceptabile” de guvernul de la Tbilisi.

Scurtă incursiune istorică 

Osetia de Sud a fost în centrul războiului ruso-georgian din 2008. În urma conflictului, Kremlinul a declarat independența regiunii (precum și a Abhaziei, o altă provincie separatistă) și și-a instalat câteva baze militare. Oficial, Osetia de Sud face parte din Georgia și a fost recunoscută ca stat independent, precum și de Moscova, de Venezuela, Nicaragua și Nauru.

În 2008, războiul a început cu o serie de incidente în Osetia de Sud, regiune care la începutul anilor 1990, împreună cu Abhazia vecină, se declarase independentă de Tsibilisi cu sprijinul Moscovei, potrivit Europa Today. 

După acordurile semnate la Soci, cele două republici au rămas pe teritoriul georgian, dar de fapt Rusia i-a întărit treptat pe separatiști, acordându-le sprijin economic și extinzând cetățenia rusă la populația acelor teritorii. Un pic ce face Moscova în Ucraina din 2014 cu autoproclamatele republici Donețk și Lugansk.

Motivele războiului 

Potrivit sursei citate, războiul din Osetia de Sud a fost declanșat de o serie de ciocniri între separatiști și forțele georgiene: Tsibilisi și comunitatea internațională au acuzat întotdeauna separatiștii că încearcă să aprindă focul atacând mai întâi armata georgiană. 

Acuzații pe care Moscova le-a trimis înapoi expeditorului, arătând cu degetul la presupusa încercare a guvernului de la Tsibilisi de a pune în pericol minoritatea pro-rusă a țării. În sprijinul tezei sale, Rusia a folosit o campanie media intensă care a deschis efectiv calea forțelor sale armate să intervină în Georgia, justificând-o ca o operațiune de menținere a păcii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel