Spectacolul "Zadarnicele chinuri ale dragostei", de William Shakespeare, în regia lui Andrei Şerban, a avut premiera la Teatrul 'Bulandra' joi seară, la final regizorul aducând un omagiu acestei instituţii de cultură pentru ajutorul oferit după demisia sa de la Teatrul Naţional şi pentru că a putut face un teatru diferit.
"Profit de această ocazie ca să aduc un omagiu Teatrului 'Bulandra'. Cu mulţi ani în urmă, când mi-am dat demisia de la Teatrul Naţional, am găsit după un timp o poartă deschisă, pe care mi-a oferit-o Teatrul 'Bulandra' prin generoasa invitaţie a lui Ducu Darie (Alexandru Darie, directorul Teatrului 'Bulandra' - n.r.) şi a echipei care îl susţine, care mi-au dat posibilitatea să lucrez în mod continuu şapte spectacole într-un timp record. 'Lear(a) 1', 'Lear(a) 2' şi 'Ivanov' au avut o adeziune a publicului extraordinară şi de care oamenii mă întreabă, de ani de zile, de ce nu se mai joacă. Nu se joacă dintr-un motiv cvasi-misterios. Este un mare păcat în special pentru generaţia tânără, care are nevoie de exemple. Aceste spectacole ar fi fost o şcoală utilă de teatru. Au urmat 'Omul cel bun din Seciuan', 'Carousel', Richard al III-lea' şi spectacolul din această seară, toate prezentând un mod de a face teatru diferit. Cifra şapte se spune că este aducătoare de noroc şi toţi avem nevoie de noroc", a declarat Andrei Şerban.
El a ţinut să-i mulţumească special lui Alexandru Darie.
"Ducu, îţi sunt recunoscător pentru generozitatea pe care ai avut-o faţă de mine, de a-mi da să lucrez aceste şapte spectacole şi, pentru că şi tu ai nevoie de noroc, îţi urez din inimă mult noroc", a mai spus Andrei Şerban.
Din distribuţia spectacolului au făcut parte Şerban Pavlu, George Ivaşcu, Alin State, Lucian Ifrim, Cătălin Babliuc, Constantin Dogioiu, Catinca Nistor, Ioana Anastasia Anton, Alexandra Fasolă, Silvana Negruţiu, Maria Vârlan şi Adela Bengescu.
"Tema dragostei din "Zadarnicele chinuri ale dragostei", una dintre primele comedii scrise de Shakespeare (după unii, chiar prima sa piesă), a fost continuată mai târziu într-o altă comedie, "Mult zgomot pentru nimic", care atunci avea un titlu diferit. În timpul lui Shakespeare, la Globe, cele două piese se jucau împreună, prima în original se numea "Love's labour's lost", a doua "Love's labour's won" - care, traduse literal, ar fi: "Eforturile pierdute ale dragostei", urmate de "Eforturile câştigate ale dragostei". La Teatrul de Comedie se joacă "Mult zgomot pentru nimic", spectacol pe care l-am montat recent, şi acum la 'Bulandra' "Zadarnicele chinuri ale dragostei". E interesant de urmărit aceste două comedii în teatru, să vedem cât de diferit e tratat subiectul. "Mult zgomot..." are un final aşa-zis fericit, un fel de happy-end ciudat, cu Beatrice şi Benedick acceptând să se căsătorească, după ce s-au războit cumplit toată piesa. Războiul sexelor în "Zadarnicele chinuri" e mai complex şi cu un final enigmatic, nu neapărat vesel, cum s-ar aştepta într-o comedie. Anunţul morţii întrerupe spectacolul şi ne găseşte pe toţi, actori şi spectatori, nepregătiţi", se arată în prezentarea spectacolului.
Următoarele reprezentaţii cu "Zadarnicele chinuri ale dragostei" vor avea loc pe 19, 21 şi 22 mai la Teatrul 'Bulandra'.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News