Regizorul James Cameron spune că a bănuit încă de luni că submersibilul Titan a suferit o implozie

Sursa foto: YouTube OceanGate
Sursa foto: YouTube OceanGate

James Cameron, regizorul filmului Titanic din 1997, a vorbit despre submersibilul Titan, care, potrivit Gărzii de Coastă, a suferit o implozie când se îndrepta către epava Titanicului.

Regizorul James Cameron a efectuat 33 de scufundări cu submersibilul la epava Titanicului, conform BBC.

În 2012, Cameron a folosit o altă tehnologie pentru expediția submersibilă Deepsea Challenger în Pacific, care l-a dus la 10.912 m (35.800 ft), cea mai mare adâncime cunoscută, în Groapa Marianelor. Comparativ, epava Titanicului este la 3.810 de metri.

Cameron a spus că atunci când a aflat că submersibilului i s-a defectat atât navigația, cât și comunicarea, a știut că este a fost vorba de un dezastru.

„Am simțit în oase ce s-a întâmplat. Cu electronicele submarinului defectate, cu sistemul său de comunicații defect și cu transponderul de urmărire defectat simultan – submarinul a dispărut”, a spus regizorul.

El a spus că luni, când a auzit că submarinul a dispărut, a sunat cunoscuți din comunitatea celor care cunoșteau despre ce e vorba cu submersibilele.

„În aproximativ o oră am avut următoarele fapte. Erau în coborâre. Erau la 3.500 de metri și se îndreptau spre fund la 3.800 de metri. Comunicațiile lor au picat, iar navigația a picat – și am spus instantaneu, nu poți să pierzi comunicațiile și navigația împreună fără un eveniment catastrofal extrem sau un eveniment catastrofal de mare energie. Și primul lucru care mi-a venit în minte a fost o implozie“, a punctat James Cameron.

Joi, un oficial al Marinei SUA a declarat partenerului BBC CBS News că marina a detectat „o anomalie acustică compatibilă cu o implozie” la scurt timp după ce Titan a pierdut contactul cu suprafața.

Oficialul a spus că informațiile au fost transmise echipei Gărzii de Coastă din SUA, care le-a folosit pentru a restrânge raza zonei de căutare.

Cameron a sugerat că a existat o „ironie groaznică” în pierderea submersibilului Titan și a echipajului său, comparându-l cu pierderea Titanicului, în 1912.

„Acum avem o altă epavă care s-a bazat, din păcate, pe aceleași principii de a nu ține cont de avertismente”, a spus el.

„OceanGate au fost avertizați”, a continuat regizorul.

Cameron a spus că mai multe persoane din comunitatea de scufundare profundă au trimis o scrisoare către OceanGate în care precizau că respectiva companie „merge pe o cale a catastrofei”.

O scrisoare trimisă către OceanGate de Marine Technology Society (MTS) în martie 2018 și obținută de New York Times a afirmat că „actuala abordare „experimentală” adoptată de OceanGate... ar putea duce la rezultate negative (de la minore la catastrofale)”.

Au mai existat avertismente cu privire la submersibil

Separat, documentele instanței americane arată că un fost angajat al OceanGate a avertizat despre potențiale probleme de siguranță cu nava încă din 2018.

Documentele arată că David Lochridge, directorul de operațiuni maritime al companiei, și-a exprimat îngrijorările într-un raport de inspecție. Totuși, cofondatorul OceanGate a insistat că Titan a fost supus unor teste riguroase.

Guillermo Sohnlein, care a părăsit compania acum 10 ani, a declarat pentru BBC că programul de dezvoltare de 14 ani a fost „foarte robust”.

„Orice expert care are în vedere acest lucru, inclusiv domnul Cameron, va admite, de asemenea, că nu a participat la proiectarea submersibiluluim construcția acestuia și cu siguranță nu a participat la programul riguros de testare prin care a trecut”, a spus el.

Submersibilul Titan nu a fost certificat, dar acest lucru nu este obligatoriu.

Într-o postare pe blog despre certificarea submersibilului, din 2019, compania a spus că modul în care a fost proiectat Titan nu face parte din sistemul acceptat - dar „nu înseamnă că OceanGate nu îndeplinește standardele acolo unde se aplică”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel