Regizorul Toma Enache a fost invitat la interviurile DCNews unde a vorbit despre "ENESCU, jupuit de viu", primul film despre viața marelui compozitor.
Regizorul Toma Enache a explicat că lansarea filmului a fost amânată din cauza complexității organizării sălilor și a necesității de pregătiri suplimentare. Potrivit acestuia, filmul va participa la festivaluri, fiind deja în selecția oficială a Festivalului ARPA din Los Angeles. De asemenea, filmul este subtitrat în mai multe limbi, inclusiv engleză, italiană, germană, franceză și aromână. Toma Enache a menționat că se pot face și dublaje, iar filmul este pregătit tehnic pentru a permite acest lucru, cu toate elementele audio separate pentru adaptare.
„A mers la Veneția... De ce întârzie lansarea?”, a întrebat Val Vâlcu.
„Ca să programezi lansarea, cu sălile, e foarte complicat. Am vrut să mai așteptăm puțin ca să fie timp de pregătire pentru lansare, să primim și niște răspunsuri de la festivalurile la care l-am înscris și abia acum vor veni. În septembrie-octombrie vom mai afla și, cu siguranță, pot să vă spun că suntem în selecția oficială la Los Angeles, la Festivalul ARPA, a XXVII-a ediție. Este unul dintre festivalurile prestigioase din Los Angeles din care facem parte.”, a spus regizorul.
„Cum va fi tradus, subtitrat? Cum se întâmplă la festivaluri?”, a întrebat Val Vâlcu.
„Este subtitrat în engleză la toate festivalurile. Nu poate fi trimis decât cu subtitrare în engleză, dar noi avem subtitrarea filmului și în italiană, și în germană, și în franceză, și în spaniolă, și în portugheză, și în aromână.”, a spus Toma Enache.
„Am observat pe platformele Netflix, ShowTime, Disney, că multe țări au dublaje, nu subtitrare.”, a spus Val Vâlcu.
„Da, asta trebuie făcută. Adică avem tot ce trebuie și va trebui să facem. Se dau separat toate cuvintele, tot ce este sunet, și se vine și se pune vocea - de către cel din țara care vrea să facă asta - dar asta trebuie pregătită dinainte. Noi am pregătit, am făcut totul separat ca să poți da, adică nu se suprapun niciodată cuvintele cu muzică, cu zgomot. Orice se întâmplă în film este separat.”, a spus regizorul.
Regizorul a criticat faptul că foarte puțini români merg la cinema, în contrast cu Franța, unde jumătate din populație frecventează cinematografele. Toma Enache încurajează publicul să sprijine diversitatea filmelor, indiferent de gen sau calitate, argumentând că producția constantă duce la creșterea calității. El susține că este nevoie de mai multe filme pentru a îmbunătăți nivelul general.
„Imaginea, sunetul sunt foarte importante pentru un film de cinema și trebuie să redescoperim această bucurie de a merge la cinema. Românii merg foarte puțin la cinema. Cinema înseamnă să mergi să vezi pe ecranul acela mare, să se vadă altfel imaginea, să se audă altfel sunetul, să vezi față actorului, reacțiile lui pentru că una este să vezi într-un ecran mic și alta este să vezi la cinema.
În Franța, jumătate din populație merge la cinema și în România nu merge nici 1%. Trebuie să redescoperim. E foarte ușor să stai acasă și să critici: „Filmele românești nu sunt bune”. Unora nu le plac subiectele. Bun, cei cărora nu le plac anumite subiecte, când se fac altele, să meargă la acelea. E suficient loc pentru toată lumea. Este suficient loc să se meargă și la comedii, indiferent de cât de calitative sunt sau nu.
Numai făcând crește calitatea. Nu poți să nu faci filme și să crească calitatea brusc. Trebuie să faci 20 de comedii de mai proastă calitate și poate de la 20 în sus să înceapă să crească și calitatea, dar nu să nu faci niciuna și să vrei să fie comedii de calitate. Nu faci filme de epocă și vrei dintr-o dată să se facă filme de epocă și să fie, dacă se poate, mai de succes decât tot ce fac americanii și toți ceilalți din celelalte țări.”, a spus Toma Enache la interviurile DCNews.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News