Reglementările „Green Deal“ ale UE îi vor costa enorm pe proprietarii europeni de locuințe

Inquam Photos / George Călin
Inquam Photos / George Călin

În puțin peste 15 ani, UE va interzice instalațiile pe gaze și cărbuni din locuințe, ceea ce duce la o creștere uriașă a costurilor de funcționare a proprietăților.

Parlamentul European a adoptat marți un regulament, care a fost convenit cu Consiliul European, pentru reducerea emisiilor și a consumului de energie în clădiri, iar factura finală pentru proprietarii de locuințe ar putea costa o avere. Potrivit Consiliului European, clădirile reprezintă 40% din consumul de energie și 36% din emisii, scrie RMX.

Partidul Lege și Justiție din Polonia (PiS) s-a opus măsurii, argumentând că aceasta ar duce la sărăcie. Eurodeputații PiS au acuzat actuala coaliție liberală de stânga aflată la guvernare din Polonia că sprijină măsura în Parlamentul European și, prin urmare, face locuințele mai scumpe în Polonia.

„Proprietățile vor fi la îndemâna polonezilor obișnuiți. Proprietățile noi și vechi vor fi cumpărate de fonduri de investiții din străinătate, iar polonezii vor fi mai săraci”, a declarat europarlamentarul polonez Patryk Jaki.

Fostul prim-ministru polonez, europarlamentarul Beata Szydło, a spus că noua directivă implică „sărăcia și pierderea propriilor case” pentru milioane de polonezi și europeni.

Noul regulament urmărește reducerea emisiilor, astfel încât, până în 2050, sectorul construcțiilor să fie neutru din punct de vedere al carbonului. Acesta va duce la renovarea clădirilor și la construirea de clădiri noi care sunt neutre din punct de vedere al emisiilor de carbon. Statele membre sunt obligate să reducă consumul de energie cu 16% în 2030 și cu 20 până la 22% în 2035.

Ca urmare a directivei, statele membre vor trebui să renoveze 16% din clădirile cu emisii mari până în 2030 și 26% până în 2033. De asemenea, trebuie să instaleze panouri solare pe toate clădirile publice și pe toate clădirile casnice noi.

Până în 2040, statele membre trebuie să finalizeze suplimentar decarbonizarea sistemelor de încălzire, ceea ce va implica eliminarea combustibililor fosili din toate formele de sisteme de încălzire sau răcire. De anul viitor, va fi interzisă subvenționarea oricăror sisteme de cazane alimentate cu combustibili fosili.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel