Reglementările PE ar putea crește prețul țigărilor electronice

Asociaţia Industriei Ţigărilor Electronice a transmis o scrisoare deschisă deputaţilor români din Parlamentul European, solicitând reglementarea acestora ca produse din tutun.

Potrivit ultimelor evoluţii de la nivelul Uniunii Europene, se propune excluderea ţigărilor electronice din sfera de acoperire a Directivei privind Produsele din Tutun şi reglementarea acestora ca produse farmaceutice, în cadrul Directivei privind Produsele Medicamentoase 2001/83/CE.

Sprijinim reglementarea ţigărilor electronice, însă considerăm că prevederile propuse pentru încadrarea acestora ca produse farmaceutice va interzice de facto ţigările electronice. Drept urmare, vom fi forţaţi să disponibilizăm tot personalul angajat în această ramură şi să închidem micile afaceri în care am investit resurse, timp şi energie.

„Reglementarea ţigărilor electronice ca produse medicamentoase va creşte semnificativ costurile şi birocraţia şi va împiedica inovaţia în această categorie de produse, ceea ce echivalează cu interzicerea acestor produse, cu un potenţial semnificativ de a reduce efectele nocive cauzate de ţigările tradiţionale” - au declarat reprezentanţii Asociaţiei Industriei Ţigărilor Electronice.

Numeroşi experţi internaţionali, inclusiv instituţii de sănătate, au recunoscut faptul că ţigările electronice sunt mai puţin dăunătoare decât ţigările tradiţionale. Iată doar câteva dintre numeroasele comentarii ale acestora:

“Nicotina în sine nu este o substanţă foarte periculoasă. Efectele sale sunt aceleaşi ca cele ale cafeinei. Dacă toţi fumătorii din Marea Britanie ar înceta să fumeze ţigări tradiţionale şi ar începe să fumeze ţigări electronice, atunci am salva 5 milioane de vieţi. Este un câştig potenţial enorm în termeni de sănătate publică” John Britton, Preşedintele Grupului Consultativ pe Tutun din cadrul Colegiului Medicilor (Graham Satchell, “Electronic Cigarettes - Miracle or Menace? Ţigările electronice – un miracol sau o ameninţare?)” BBC, 11 februarie 2013 http://www.bbc.co.uk/news/uk-21406540 )

“Efectele nocive ale fumatului se datorează aproape exclusiv toxinelor prezente în tutun şi eliberate prin ardere. În schimb, produsele pe bază de nicotină pură, deşi dau dependenţă, sunt considerabil mai puţin dăunătoare. Prin urmare, ţigările electronice reprezintă o alternativă mai sigură pentru fumătorii care nu pot sau nu vor să renunţe la nicotină”.” ASH UK, Briefing on e-cigarettes (Informare privind ţigările electronice), iunie 2013 http://ash.org.uk/files/documents/ASH_715.pdf

Ţigările electronice sunt o alternativă la ţigările tradiţionale şi sunt cumpărate de fumătorii care doresc să îşi păstreze obiceiul de fuma, astfel că este logic ca acestea să fie reglementate în cadrul noii Directive privind Produsele din Tutun şi nu ca produse medicamentoase, caz în care ar fi comercializate numai în farmacii. Pragul propus de 1mg de nicotină per unitate, peste care ţigările electronice sunt reglementate ca produse farmaceutice, practic elimină de pe piaţă afacerea cu ţigări electronice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel